U Hercegovini sunčano, u Bosni umjereno oblačno

Jutros je pretežno sunčano vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 6 stepeni, Bugojno, Grude i Ivan-sedlo 12, Sarajevo 13, Prijedor 14, Bihać i Sanski Most 15, Banja Luka, Doboj, Tuzla i Zenica 16, Bijeljina 19, Gradačac 20, Trebinje 22, Mostar 24 tepena.

Danas sunčano, u Bosni uz malo do umjereno oblačnoo.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 26 i 31, na jugu zemlje do 34 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Prije podne ugodnije u odnosu na drugi dio dana, kada bi se, usljed vrućine i sparnog vremena, mogle djelimično pojačati tegobe kod osjetljivih osoba.

Preporučljivo je laganije se obući, suzdržati se od pretjeranih aktivnosti poslije podne i prilikom boravka na otvorenom provoditi mjere zaštite od UV zračenja.

U Hercegovini će, uz sunčanije vrijeme, opšta slika biti ljepša.

—–

BIHAMK

Savjetuje se maksimalno oprezna vožnja

Na putevima u Bosni i Hercegovini u jutarnjim satima pojačana je frekvencija vozila, pa vozače pozivamo na maksimalno opreznu vožnju.

Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, a ukoliko se putuje tokom dana, savjetujemo češće pauze.

Na autoputu A-1 zbog radova na mostu na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova, dok se zbog rekonstrukcije silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, saobraća usporeno, jednom trakom.

U tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) tokom dana u funkciji su obje trake. U vremenu od 20 sati do 05 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Danas i sutra (22 i 23.07.) od 07 do 18 sati obustavlja se saobraćaj na regionalnom putu Jezero-Šipovo. Za vrijeme obustave saobraćaj je preusmjeren na alternativni pravac Šipovo-Baraći-Mrkonjić Grad.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima Doljani, Hum i Deleuša, kao i na ulazu u Bosnu i Hercegovinu na graničnom prelazu Bosanski Brod. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)