Međunarodni festival podvodnog filma Neum 2021.

Međunarodni festival podvodnog filma Neum 2021- Underwater film festival Neum 2021,  održaće u Neumu, 27. i 28. avgusta  godine pod pokroviteljstvom opštine Neum. Prvog danq Festivala podvodnog filma, održatće se projekcije filmova u službenoj konkurenciji, a drugi dan će se održavati edukativno ekološke radionice podvodnog snimanja, izbora tehnike i sigurnosti pod nazivom „Podvodni svijet“.

„ Imamo odlične reakcije i veliki broj prijava autora iz cijelog svijeta za natjecateljski dio Festivala podvodnog filma Neum. Trenutno brojimo preko 250 prijavljenih filmova. Naš cilj je razmjena iskustava, nova praktična saznanja autora, kao i šire ciljne javnosti, a jednako tako cilj nam je kroz Festival podvodnog filma  osnažiti društvo vezano za ekološke aktivnosti i sprječavanje zagađenja rijeka, mora i obale“, kaže Ivo Mikulić, autor i osnivač Festivala podvodnog filma Neum

Festival podvodnog filma Neum biće evropski centar podvodnog filma, a sudeći prema podacima organizatora, filmovi stižu iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Španije, Francuske, Italije, Holandije, Indije, Irana i drugih država.

Uslov za prijavu na Festival je da je film snimljen barem 50 posto vremena pod vodom, morem, jezerom, bazenom, rijekom. Organizatori kažu kako su zvijezde ovog Festivala autori filmova i publika i žele “živi” festival s ljudima u publici. Ukoliko dođe do zabrana okupljanja tek onda se ide na “online” varijantu festivala.

Prvi Underwater film festival proglasiće najbolji film festivala, najbolji bh. podvodni film, najbolji eko film, najbolju muziku i najbolju kameru.

Ukoliko imate podvodni film, potražite uputstva kako prijaviti film na www.uff.ba ili www.filmfreeway.com

„Festival podvodnog filma Neum“ je specifičan po temi i formi koja je otvorena za sve kategorije stanovništva, kao i sve kategorije autora (od amatera do profesionalaca). Filmovi o podvodnom svijetu privlače i afirmišu autore da produkcijom  filmova, između ostalog, podstaknu vlade, političare, lidere mišljenja, ekologe na jači i intenzivniji angažman vezan za  očuvanje podvodnog svijeta, morske flore i faune.

“Dođite na Festival u Neumu, zaronite s ribama i zaželite želju”, poručju organizatori.

(NovaSloboda.ba)