Otvorena izložba “Mostar Stari grad, razvoj-rušenje-obnova” Amira Pašića

Izložba arhivske građe “Mostar Stari grad, razvoj-rušenje-obnova” autora Amira Pašića otvorena je sinoć u mostarskom Centru za kulturu.

Riječ je o vrlo zanimljivoj izložbi o razvoju, rušenju i obnovi mostarskog starog grada, zahvaljujući bogatoj privatnoj arhivi Amira Pašića.

Pašićevo djelovanje povezano je, među ostalim, i s nominacijom Mostara za upis na UNESCO listu zaštićene kulturne baštine.

Dario Terzić, urednik kulturnih programa Centra za kulturu Mostar, kazao je kako je ovo priča o razvoju stare gradske jezgre od samoga početka do današnjeg dana.

“Dakle, faza kroz koje je prolazila gradska jezgra i njen razvoj do 90.ih godina i, nažalost, onoga što se u ratu dogodilo, te rekonstrukcije ne samo Starog mosta već cijelog Starog grada, tj. povratka u život”, kazao je Terzić. 

Naveo je kako je prikazan veliki broj dokumenata, plakata, skica, nacrta, knjiga i drugih stručnih radova koje je prof. Pašić objavljivao kako u BiH tako i u svijetu, a svi se oni tiču razvoja mostarskog starog grada.

“Svako od nas može pronaći neke zanimljive detalje o tome kako Mostar pamtimo, kakav je on danas pa i kakvog smo ga zamišljali, jer se mogu pronaći i neki nacrti i skice koji nikad nisu realizovani”, naglasio je Terzić.

Amir Pašić predavač je na brojnim sveučilištima i višestruko nagrađivan, širom svijeta održao je više od 100 konferencija na temu Mostara i Starog mosta, a poslije rata vodio je projekte za Fondaciju Aga Kahn i Islamsku konferenciju.

(Fena)