Sunčano s temperaturom do 35 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malo oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Grude i Ivan-sedlo 14, Bugojno, Sarajevo i Zenica 16, Sanski Most i Tuzla 17, Bihać 18, Gradačac 22, Mostar 25 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 27 i 32, na jugu zemlje do 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nakon svježijeg i ugodnijeg prijepodneva, sa porastom temperatura su kod osjetljivih osoba moguće umjerene tegobe, u vidu glavobolje, nervoze, dekoncentracije i malaksalosti.

Prilikom boravka na otvorenom, poželjno je djelimično redukovati aktivnosti u najtoplijem dijelu dana i izbjegavati duže izlaganje suncu.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Sa noćnim satima biće ugodnije.

—–

BIHAMK

Zadržavanja na graničnim prelazima nisu duža od 30 minuta

Zbog održavanja auto trke „Vlasenica 2021“ danas (24.07.) od 12 do 15 sati, kao i sutra (25.07.) od 10,30 do 14 sati, doći će do obustave saobraćaja na dionici Vlasenica-Han Pijesak.

Zbog radova na mostu na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U toku su radovi na rekonstrukciji silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, na autoputu A-1, zbog čega se saobraća usporeno, jednom trakom.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se u vremenu od 20 do 05 sati saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Pojačan je promet vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prelazima: Donja Gradina, Bosanska Gradiška, Bosanski Brod i Orašje, na izlazu iz naše zemlje na graničnim prelazima Deleuša, Zupci, Izačić, Velika Kladuša i Doljani.

I na ostalim graničnim prelazima dolazi do pojačanog prometa vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)