BZK „Preporod“ Regionalno društvo Hercegovina u Trebinju održalo izložbu bošnjačke pobožne poezije

U sklopu manifestacije Dani „Preporoda“, sinoć je u avliji Medžlisa Islamske zajednice u Trebinju otvorena izložba Bošnjačke pobožne poezije, koju su organizovali BZK „Preporod“ i Medžlis Islamske zajednice Trebinje.

U obraćanju prisutnim hafiz Sadik ef. Fazlagić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje izrazio je zadovoljstvo što je ova izložba svoje prvo predstavljanje javnosti u Hercegovini imala upravo u Trebinju.

„Raduje nas što smo sa BZK „Preporod“ Regionalno društvo Hercegovina otvorili aktivnu saradnju koja će u narednom periodu biti znatno aktivnija što je svakako potrebo ljudima koji žive na ovom području“, rekao je Sadik ef. Fazlagić.

Predsjednik BZK „Preporod“ Regionalno društvo Hercegovina mr. Harun Hasanagić rekao je kako se izložbom bošnjačke pobožne poezije u Trebinju završava ovogodišnja manifestacija „Dani Preporoda“, koja je organizovana u četiri bosansko-hercegovačka grada, Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Trebinju.

„Jako nas raduje činjenica da je jedna od prvih aktivnosti BZK ‘Preporod’ Regionalno društvo Hercegovina realizovana upravo u Trebinju. Time smo iskazali svoje namjeru da dio naših aktivnosti radimo na području istočne i zapadne Hercegovine“, kaoa je Hasanagić.

Govoreći o izložbi, prof. dr. Edim Šator naglasio je kako je poezija uvijek prodirala glasnije i jasnije do čovjeka, ali je uvijek bilo i onih u čije glineno uho se nije mogla zabiti prava riječ, ističući kako je poezija po svojoj prirodi okrenuta sva čovjeku. Šator je podsjetio kako je književnost sastavni dio kulture identiteta jednog naroda, ali i izraz njegove duhovnosti i unutrašnje potrebe čovjeka da sa drugim podijeli svoj pogled na svijet.

„Na ovoj izložbi vidimo da od druge polovine 16 stoljeća, pa sve do savremenog doba pjesnike okupirala tema odnosa čovjeka i Boga. To vidimo već u srednjem vijeku na lapidarnim spomenicima kulture, stećcima i to se nastavilo sve do danas. U ukupnoj bošnjačkoj književnosti i kulturi, pa tako i u bošnjačkoj pobožnoj poeziji, nastaju naročita poetska ostvarenja, tj. osobene kreaciji susretanja i preplitanja čitavih tradicija muslimanskog orijenta i evropskog zapada koji se rijetko gdje viđa bilo gdje drugo“, zaključio je Šator.

Zamjenik predsjednika BZK „Preporod“ regionalno društvo Hercegovina, Amir Kadribegović

podsjetio je prisutne kako je Preporod, prije 4 dana u Mostaru organizovao bajramski koncert kojim se iz tog grada poslala jasna poruka prijateljstva.

„Želimo sa Vama dragi Trebinjci graditi upravo takve međusobne, ljudske i multietničke odnose, ali prije svega prijateljstvo. Želimo da Vi dolazite u Mostar, i ostatak Hercegovine, odnosno BiH da sa nama dijelite svoje radosti, kao i da mi dolazimo Vama u goste u razmjeni najboljih i najljepših trenutaka“, istakao je Kadribegović.

Izložba bošnjačke pobožne poezije nakon Trebinja krenuti na svoje putovanje po hercegovačkim opštinama i gradovima.

(NovaSloboda.ba)