Djelomično vedro, temperatura do 35 stepeni

Jutros je u u Bosni i Hercegovini djelomično vedro.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 15 stepeni, Bugojno 18, Ivan-sedlo, Prijedor i Zenica 19, Sanski Most 20, Banja Luka, Grude, Sarajevo i Tuzla 22, Doboj 23, Bihać i Bijeljina 24, Mostar i Trebinje 25, Gradačac 26 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Rijetko je moguća kratkotrajna kiša u Bosni.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 30 i 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Prije podne ugodnije u odnosu na drugi dio dana, kada će se pod uticajem vrućeg i sparnog vremena, kod hroničnih bolesnika i meteoropata pojačati tegobe, poput nervoze, glavobolje i malaksalosti.

Poželjno je redukovati aktivnosti, a učesnici u saobraćaju također trebaju biti oprezniji u poslijepodnevnim satima.

Manjak svježine u noći dodatno će remetiti osjećaj ugodnosrti.

Opšta slika biće lošija u unutrašnjosti zemlje.

—–

BIHAMK

Duža zadržavanja na izlazima Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Hum, Zupci i Deleuša

Duža zadržavanja bilježe se pri prelasku granice na izlazu iz Bosne i Hercegovine na prelazima: Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Hum, Zupci i Deleuša. I na ostalim graničnim prelazima dolazi do pojačanog prometa vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova na mostu na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U toku su radovi na rekonstrukciji silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, na autoputu A-1, zbog čega se saobraća usporeno, jednom trakom.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se u vremenu od 20 do 05 sati saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)