Obilježavanje Dana ustanka prava je prilika da se vidi ko je izabrao koju stranu istorije

Sutra, 27. jula navršava se 80 godina od prvih ustaničkih pucnjeva u okupiranoj Bosni i Hercegovini.

Tog jula 1941. godine, na poziv Politbiroa KPJ da se diže oružani ustanak, odazvao se i narod Bosne i Hercegovine. Prvi pucnji i prva slobodna teritorija desili su se u Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu.

Uz čestitke građanima u povodu ovog značajnog jubileja Savez antifašista i boraca NOR-a BiH i opština Drvar pozivaju na masovni dolazak u Drvar, na izvorište slobodarskih ideja, na mjesto nadahnuća i inspiracije za sve naše današnje napore da stvorimo bolje društvo i bolji život u domovini.

Pozivajući građane na sutrašnji dolzak u Drvar SABNOR BiH im šalje jednu jedinu poruku, a ona je: “Mi sutra nismo u Drvaru da bismo samo govorili o prošlosti, mi smo sutra u Drvaru da bismo govorili o budućnosti. Nadahnimo se moralom, jedinstvom i vjerom u slobodu ustanika iz 1941. godine i tako ojačani prepoznajmo sve današnje neprijatelje naše domovine, jer neki novi, moderni, oblici fašizma šire se i upravljaju našim životima. Drvar i sjećanje na herojstvo ustanika iz 1941. godine pravo su mjesto da i današnjim neprijateljima kažemo odlučno: Dosta je.

Zato sutra treba svi putevi da vode u Drvar. Dolazak u Drvar glas je za BiH. Zato sutra izvršimo antifašistički desant na Drvar i zajedno pošaljimo odlučnu poruku svima koji nam uništavaju živote i budućnost”, stoji u pozivu SABNOR-a BiH.

U Drvaru se očekuju i brojni antifašisti iz država nastalih raspadom Jugoslavije, predstavnici ambasada. Pozvani su i brojni predstavnici vlasti sa svih nivoa u BiH. Njihov dolazak ili nedolazak jasno će pokazati koju stranu istorije su izabrali.

Svečanosti počinju u 11 sati na porušenom spomeniku u centru Drvara.

(NovaSloboda.ba)