Potpisani ugovori o realizaciji mikrobiznisa i društveno-korisnih projekata

U Mostaru su danas potpisani ugovori o realizaciji mikrobiznisa i društveno-korisnih projekata mladih koje podržavaju Fondacija Mozaik i Grad Mostar putem Omladinske banke Mostar.

Po riječima člana Omladinske banke Mostar Haruna Kurtovića, ugovori su potpisani s jedanaest korisnika, i to osam s društveno korisnim projektima i tri mikrobiznisa, čija je vrijednost pojedinačno do 2.000 maraka.

Za projekte ne mogu aplicirati pravne osobe, nego isključivo neformalne grupe od 3 do 7 članova, do 30 godina starosti sa željom da urade društveno-koristan projekt u svojoj lokalnoj zajednici, kao što je uređenje parka, pružanje raznih usluga i sl., kazao je.

Dario Tomić (30) iz Mostara, koji je aplicirao za projekat mikrobiznisa, se nada da će njegov projekt zaživiti i da će mu biti dovoljna sredstva.

Kako je pojasnio, riječ  je o projektu održavanja groblja i grobnih mjesta, a namijenjen je prvenstveno onima koji žive van svog rodnog mjesta i ne mogu obići svoje najmilije.

Omer Avdić iz Mostara, korisnik društveno korisnog projekta pod nazivom “Festival kulture mladih”, kaže kako njegov projekat podrazumjeva organizovanje koncerata, izložbi i predstava u lokalnoj zajednici. 

Aplicirat se moglo putem javnog poziva koji je raspisala Omladinska banka Mostar na osnovu Memoranduma o saradnji koji je potpisan u maju. Nakon toga, formiran je Odbor banke, koga čini 10 aktivnih mladih ljudi koji su prošli proces apliciranja, intervjuisanja i selekcije od strane Fondacije Mozaik.

Uloga Odbora Omladinske banke Mostar bila je promocija Javnog poziva, a potom mentoriranje projekata, odnosno pružanje pomoći projektnim timovima i mikropreduzetnicima, kako bi svoje aplikacije uskladili s pravilima i kriterijima.

Poslije toga, svi projekti i mikrobiznisi išli su na kampanju glasanja, na način da je svaki pojedinac/registrovani član na platformi lonac.pro mogao glasati za određeni projekat ili mikrobiznis, tako da je podržano ukupno osam projekata s najviše osvojenih glasova i tri mikrobiznisa.

Tokom realizacije, proces praćenja implementacije je izražen, projektne grupe nemaju direktan doticaj s novcem, već se uplate vrše preko Fondacije Mozaik, prema jasno utvrđenim kriterijima, a kada su u pitanju mikrobiznisi – potpisnici ugovora obavezuju se da će minimalno pola godine imati prijavljenog radnika i uplaćivati sve doprinose, pojasnili su iz Omladinske banke Mostar.

(Fena)