Kordić: Uz ozbiljan rad, moguće rješenje deponije Uborak

Svakodnevna nam je kritika da je grad prljav, da se smeće vozi onako kako se vozi i silno sam zainteresovan da se prvo s komunalnim preduzećima uhvatimo u koštac i tu najbrže napravimo nekakav učinak, tako da se to vidi na terenu, kazao je u utorak na pauzi sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara gradonačelnik Mario Kordić.

“Još uvijek je aktuelna priča oko deponije Uborak, tako da imamo stvarno puno posla, a što se tiče nekog mog ličnog, subjektivnog stava, mislim da ovo nije nemoguć posao, mislim da uz ozbiljan rad možemo do kraja godine sve ovo presložiti i krenuti u jedan novi početak i mislim da ćemo u tome uspjeti. Jedno od razmišljanja je, takođe, i spajanje svih komunalnih preduzeća u jedno, ali razmotrićemo sve, u tom smjeru idemo i razmišljamo”, kazao je gradonačelnik Mostara.

GV Grada Mostara na devetoj redovnoj sjednici koja se održava u utorak naglasak je stavilo na izvještaje o radu javnih preduzeća za period 2012. do 2020. godine, saslušalo je izvještaje direktora svih deset javnih preduzeća kojima je osnivač Grad Mostar, a nakon pauze će otvoriti raspravu te donijeti određene zaključke.

“Ono što se kroz odbore i komisije GV-a, koji su radili na pripremi ove sjednice, može očekivati je da se u nekom roku od nekih 30 radnih dana riješi pitanje imenovanja vršioca dužnosti uprava, nadzornih odbora, imenovanja punomoćnika za skupštine javnih preduzeća kako bi ovaj proces koji smo odavno počeli i riješili, te došli do novih upravljačkih struktura u javnim preduzećima”, kazao je predsjednik GV Grada Mostara Salem Marić.

Što se tiče Informacije o kreditnim zaduženjima Grada Mostara po Odlukama mostarskog Gradskog vijeća, Marić dodaje kako je donesen Zaključak da gradonačelnik i predsjednik Vijeća obave razgovore s Vladom Federacije, Vijećem ministara i svjetskim financijskim institucijama kako bi se pokušalo pomoći Gradu Mostaru u kreditnom zaduženju i preuzimanju nekih kreditnih obaveza od strane navedenih institucija.

Gradonačelnik Kordić je naglasio kako je u nekim izvještajima o javnim preduzećima situacija zadovoljavajuća.

“U razmišljanju sam da krenemo dinamikom imenovanja novih uprava, ne bih volio da se dogodi sve odjednom jer, ipak, Grad mora funkcionisati tako da ćemo pažljivo odvagnuti što su nam prioriteti što prvo ide, vjerovatno će to biti komunala, slijedi nam obiman posao sljedećih mjesec dana kako bismo izmijenjali uprave i napravili nove planove poslovanja, tako da ono što smo obećavali pokušaćemo završiti kako bismo do kraja ove godine imali reorganizovana javna preduzeća i da se taj rezultat vidi na terenu”, kazao je Kordić.

Što se tiče Uborka, dodao je kako mu je, kao građaninu Mostara, žao što su došli u tu situaciju da postoji tužba protiv građana.

“S druge strane kao gradonačelnik nemam ovlaštenja samostalno donositi odluke, Grad ima pravnu službu s kojom se konzultujemo, postoje određene procedure, držimo se pravila i naravno da ćemo u svakom slučaju gledati da ne oštetimo građane Mostara ni u kom slučaju. Razmotrićemo i opciju koju je opozicija dala, ne bih htio da to s njihove strane bude populizam, na istoj smo liniji, pomoći ćemo ljudima, vidjećemo zbog čega su te tužbe i s pravnom službom Grada Mostara donijeti odluku”, kazao je Kordić.

Vijećnica Boška Ćavar zatražila je smjenu kompletnog Odjela za urbanizam i građenje, na što je gradonačelnik komentarisao kako se smjene i kadrovska rješenja u Gradskoj upravi ne donose na inicijativu vijećnika.

2Možemo imati bilo kakav lični stav o nekim ljudima koji rade u Gradskoj upravi Grada Mostara, međutim postoje procedure i mi se konačno moramo vratiti, odnosno nastaviti raditi, biti legalisti i poštovati procedure bez obzira imamo li nekakvo loše iskustvo s nekim ili nemamo, jesmo li zadovoljni s njegovim poslom ili nismo i slično. Na meni kao gradonačelniku je da stalno motivšem zaposlenike Gradske uprave da pokušaju biti bolji, konkretniji u poslu i to svakodnevno radim zadnjih pet mjeseci”, kazao je Kordić.

Gradonačelnik je naveo kako se u vezi Aerodroma Mostar vode razgovori sa svim relevantnim kompanijama koje su zainteresovane.

“Bilo je najavljeno da će Eurowings ovde imati neke letove u sezoni, ali, nažalost, zbog lošeg punjenja tih letova otkazani su. Aerodrom ima vrlo ozbiljan problem kada je u pitanju pronalaženje strateškog partnera i letova, ali priča oko mostarskog aerodroma bi mogla biti poprilično jednostavna. Radimo i dalje na Aerodromu Grada Mostara i mislim da ćemo, ipak, pronaći neko dobro rješenje”, kazao je Kordić.

(Fena)