Malo do umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo malo do mjereno oblačno, a u zapadnim područjima pretežno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 16 stepeni, Ivan-sedlo 17, Bugojno 18, Sarajevo i Zenica 20, Sanski Most 21, Tuzla 22, Bihać i Mostar 24, Gradačac 27 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno vrijeme, a u zapadnim i sjeverozapadnim područjima i pretežno oblačno.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 30 i 35, na jugu zemlje do 37 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Dugotrajni period visokih temperatura zraka, koje će dostizati natprosječne vrijednosti u većem dijelu zemlje, mogao bi uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima i meteoropatama, posebno u drugom dijelu dana.

Preporučljivo je planirane aktivnosti obavljati u jutarnjim satima, provoditi mjere zaštite od vrućine i sunčevog zračenja, laganije se oblačiti, te postupati u skladu sa preporukama nadležnih službi.

—–

BIHAMK

Pojačan promet vozila na graničnim prelazima: Hum, Zupci, Deleuša, Izačić i Velika Kladuša

Frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačanog je intenziteta, a vozače molimo za opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Na autoputu A-1 zbog radova na mostu na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova, dok se zbog rekonstrukcije silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, saobraća usporeno, jednom trakom.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) zbog čega se u vremenu od 20 do 05 sati saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Srebrenik-Orašje (Ćehaje), Doboj-Rudanka i Hutovo-Stolac (Cerovica).

Pojačan je promet vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima: Hum, Zupci, Deleuša, Izačić i Velika Kladuša.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)