Sunčano s temperaturom do 39 stepeni

Jutros je Bosni i Hercegovini bilo malo do mjereno oblačno i sunčano vrijeme. Više oblaka bilo je u zapadnim, sjeverozapadanim i istočnim područjima.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 16 stepeni, Bugojno i Ivan-sedlo 18, Prijedor 19, Sanski Most i Sarajevo 20, Banja Luka 21, Doboj, Tuzla, Zenica i Zvornik 22, Bihać 23, Mostar i Trebinje 25, Gradačac 27 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 33 i 39 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Izrazito visoke temperature, uz stalni priliv toplijeg zraka, hroničnim bolesnicima će praviti probleme velikim dijelom dana.

Neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja, maksimalno redukovati boravak na otvorenom i postupati u skladu sa preporukama savjetodavnih službi.

Moguće su meteopatske reakcije u vidu iscrpljenosti, dekoncentracije, promjene raspoloženja.

Manjak svježine u noći, izraženiji u Hercegovini i na sjeveru zemlje, dodatno će usložnjavati opštu sliku.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima povremeno dolazi do pojačanog prometa vozila

U jutarnjim satima dolazi do pojačane frekvencije vozila, pa vozačima savjetujemo opreznu vožnju prilagođenu uslovima na putu.

Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Na autoputu A-1 zbog radova na mostu na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova, dok se zbog rekonstrukcije silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, saobraća usporeno, jednom trakom.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se u vremenu od 20 do 05 sati saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća i na dionicama: Srebrenik-Orašje (Ćehaje), Doboj-Rudanka i Hutovo-Stolac (Cerovica).

Na graničnim prelazima povremeno dolazi do pojačanog prometa vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)