Paklene vrućine Mostarcima izazvale brojne zdravstvene tegobe

Zbog velikih vrućina koje vladaju zadnjih mjesec dana na jugu zemlje, u Gradu na Neretvi povećan je broj intervencija hitne medicinske pomoći.

Ljekari, po ko zna koji put, savjetuju da se ne izlazi na sunce od 10 do 17 sati, a posebno apeluju na oprez kod hroničnih, srčanih i respiratornih pacijenata, te dijabetičara.

Takođe, savjetuju građane da unose dovoljno tekućine, jedu laganiju hranu i nose laganiju odjeću i obavezna pokrivala za glavu.

Kako je za Fenu kazao ljekar u Hitnoj medicinskoj pomoć Mostar Marin Čović, i pored njihovih apela, intervenciju Hitne pomoći u Mostaru zbog vrućina dnevno zatraži i do 20.ak građana.

“Svi smo upoznati s uputstvima za izbjegavanje toplotnog udara, ali ih se rijetko kad i pridržavamo. To pokazuje i veći broj intervencija hitne medicinske pomoći. Građani nam se žale na iscrpljenost, probavne tegobe, sinkopiju, a nerijetko se javljaju i zbog težih stanja i dehidracije”, kaže doktor Čović.

Stoga je bitno, podvlači on, pridržavati se uputstava, onih standardnih, a to je izbjegavati izlaganje na suncu u vremenu od 10 do 17 sati, unositi znatne količine tekućine, odnosno ne piti vodu samo kad smo žedni već tokom čitavog dana u kontinuitetu.

Uz to, napominje kako treba izbjegavati masnu i začinjenu hranu, veći unos alkoholnih pića i kofeinskih napitaka.

Ako se, pak, planiramo izlagati na suncu onda, kaže dr. Ćović, treba koristiti kreme s većim zaštitnim faktorom i nositi laganiju odjeću i pokrivala za glavu.

 Napominje, takođe, kako je jako važno i da građani razvijaju empatiju prema starijoj populaciji. 

“Jako je važno imati određenu empatiju prema starijima, prema susjedima, rodbini, te im pomoći u snabdijevanju hranom i lijekovima, jer samim time pomažemo i zajednici, ali i svim jedinicama hitne medicinske pomoći u gradu”, istakauo je dr. Ćović.

 Podsjećamo, prema podacima Federalnog hidrometeorološkoga zavoda maksimalne dnevne temperature vazduha više od 35 stupnjeva Celzijusa na jugu naše zemlje očekuju se i narednih dana.