U Bosni umjereno oblačno, u Hercegovini sunčano

Jutros je u Bosni sunčano uz malo do umjereno oblačnoo. U Hercegovini je sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 17 stepeni, Bugojno, Ivan-sedlo i Sanski Most 19, Prijedor 2, Bihać, Sarajevo i Zenica 21, Banja Luka i Tuzla 22, Doboj i Gradačac 23, Mostar 24, Bijeljina i Trebinje 25 stepeni.

Danas u Bosni sunčano uz malo do umjereno oblačno. U Hercegovini sunčano.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 34 i 39 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Slično kao i proteklog dana, opšta slika će biti lošija u cijeloj zemlji.

Dugotrajni period visokih temperatura i sparno vrijeme uz manjak svježine tokom noći, mogli bi praviti probleme osjetljivim grupama ljudi, poput hroničnih bolesnika, meteoropata, starijih osoba i trudnica.

Poželjno je pratiti izvještaje prognoznih i savjetodavnih službi, provoditi samo neophodne aktivnosti, pretežno u jutarnjim satima, laganije se oblačiti, ne pretjerivati sa izlaganjem suncu obzirom da su vrijednosti UV indeksa visoke.

Učesnici u saobraćaju trebaju biti oprezniji.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Zbog radova na mostu na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U toku su radovi na rekonstrukciji silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, na autoputu A-1, zbog čega se saobraća usporeno, jednom trakom.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se u vremenu od 20 do 05 sati saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima dolazi do pojačanog prometa vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)