U sklopu Pretpremijere Serije 27. SFF-a pet najnovijih dramskih serija

U sklopu ovogodišnjeg programa Pretpremijere Serije 27. Sarajevo Film Festivala, publici će biti predstavljeno pet najnovijih dramskih serija.

Festivalska publika i filmski profesionalci imati će priliku ekskluzivno na filmskom platnu pogledati prve dvije epizode prvih sezona, te susresti se s ekipama serija: Kljun, Vreme zla, Nečista krv, Crna svadba  i Zlatni dečko.

Program će biti otvoren premijernim prikazivanjem serije Kljun. Kriminalističku seriju koja prati život mlade detektivke sa parapsihološkim moćima režirao je uspješni rediteljski dvojac Jelena Gavrilović i Uroš Tomić. Njihov posljednji zajednički rad, serija Grupa, imala je premijeru u programu Pretpremijere Serije na 25. Sarajevo Film Festivalu i prva je srpska serija čija je globalna distribucijska prava otkupio Keshet International, vodeća izraelska medijska kompanija.

Festivalska publika imaće priliku pogledati i epizode serije Vreme zla, u režiji Ivana Živkovića, s radnjom smještenom u Srbiju pred i za vrijeme Drugog svjetskog rata. Riječ je o istorijskoj drami rađenoj po romanima Dobrice Ćosića koju je, kao i seriju Kljun, produkovala United Media.

Obe serije imaju sjajnu glumačku postavu. U seriji Kljun izdvajaju se uloge Ivane Vuković, Drene Mršić, Ljiljane Blagojević, Mička Ljubičića i Filipa Đurića, a u Vreme zla uloge imaju Nada Šargin, Goran Bogdan, Goran Šušljik, Andrej Šepetkovski, Radovan Vujović i Žarko Laušević.

Svjetsku premijeru imaće i dramska serija Nečista krv, koja se razvijala u programu CineLink Drama Sarajevo Film Festivala, a proizveli su je This and That Production i RTS. Temeljena je na književnom opusu Bore Stankovića, a scenarist je Vojislav Nanović. Serija u režiji Milutina Petrovića prati propast stare gazdinske porodice kroz koju se paralelno oslikava slabljenje Osmanske imperije i formiranje novih nacionalnih država, a glavnu ulogu igra Dragan Bjelogrlić.

U programu je i serija Crna svadba, psihološki triler koji gledaoce kroz krimi-radnju uvodi u svijet magije i drevnih obreda. Režiju potpisuje Nemanja Ćipranjić, a likove tumače regionalne zvijezde, poput Uliksa Fehmiua, Nikole Koje, Jelene Đokić i Slavka Štimca. Serija je jedan od najnovijih projekata produkcijske kuće FireFly.

Posljednja projekcija u programu Pretpremijere Serije bit će epizode serije Zlatni dečko. Riječ je o rediteljskom debiju Ognjena Jankovića, u kome talentovanog fudbalera Denisa Markovića igra glumačka zvijezda u usponu Denis Murić.

“U posljednjoj godini obilježenoj pandemijom, u kojoj se činilo da sve pomalo stoji, zabilježen je nevjerovatan porast gledalaca serija online, što svjetskih, što domaćih produkcija. Međutim, nije sva filmska industrija stajala, jer u regiji su se, usprkos teškim uslovima, snimali i filmovi i serije. U proizvodnji regionalnih dramskih serija ove godine svakako prednjači Srbija, što je vidljivo i u našoj ovogodišnjoj selekciji, koju karakterišu upečatljiva izvođenja regionalno poznatih glumaca i teme vezane za ove prostore. U programu su napete kriminalističke drame, psihološki triler s aspektom misterija, serije temeljene na poznatim književnim djelima i savremena priča o snovima, idolima i fudbalu. Sve ove serije koje gledaoci širom regije željno iščekuju biće premijerno prikazane na festivalu u programu Pretpremijere Serije, a tek u sezoni jesen/zima naći će se i na programima regionalnih TV kuća”, rekla je selektorica programa Pretpremijere Serije Tina Hajon.

Dramske serije u ovom programu takmiče se za Nagradu publike, čiji je sponzor Mondo.rs, te direktno ulaze u uži izbor za nominacije za nagrade Srca Sarajeva za TV serije, koje će biti dodijeljene na 28. Sarajevo Film Festivalu.

Program Pretpremijere Serije isključivo je posvećen regionalnim dramskim serijama. Profilisanje je rezultat rasta i razvoja ovog festivalskog programa kroz izrazito uspješnu suradnju CineLink Drame, festivalske platforme za razvoj TV serija, i programa Pretpremijere Serije – u kome se prikazuje finalni proizvod.

27. Sarajevo Film Festival biće održan od 13. do 20. avgusta 2021, saopštio je Press Office – Sarajevo Film Festivala.

(Fena)