Crna Gora: U kafiće i diskoteke samo uz covid potvrdu

U Crnoj Gori su u petak donesene nove mjere po kojima je za ulazak u kafiće, klubove i diskoteke potrebna covid potvrda, a važiće do 20. avgusta.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić pojasnio je da će u te prostore moći ući samo osobe koje imaju dokaz da su u potpunosti vakcinisane, koje su primile prvu dozu vakcine, koje posjeduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, dokaz da je osoba preboljela covid-19 infekciju i dokaz o negativnom brzom antigenskom testu, ne starijem od 48 sati, prenosi RTCG.

Galić je kazao i da su vlasnici ugostiteljskih objekata u obvezi odrediti osobu koja će kontrolisati posjedovanje dokaza o cijepljenju ili negativnim testovima.

“Od osoba koje imaju do 18 godina ne zahtijeva se da ispunjavaju bilo koji od ovih uslova osim prilikom ulaska u diskoteke ili noćne klubove. U tom slučaju, moraju pokazati jedan od četiri propisana uslova (vakcinisanje, PCR ili brzi antigenski test)”, naveo je Galić.

Pod istim uslovima, kako je navedeno, omogućuje se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom.

Galić je saopštio i da se masovna okupljanja i festivali, koji se ne mogu iskontrolisati na ograničenom prostoru putem nacionalne covid potvrde, odlažu do 20. avgusta. To su, kako je naveo, događaji poput Bokeljske noći, karnevala i slično.

(Fena)