Elviru Pelti jednomjesečni pritvor zbog razbojništva u zlatari “Lea”

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona Mostar, kantonalni sud u Mostaru u petak je odredio jednomjesečni pritvor Elviru Pelti, zvanom “Abdurahman” i “Eko” (1978.) iz Zenice zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo razbojništvo.

Naime, Elvir Pelto se sumnjiči da je 27. jula oko 19 sati u ulici Kralja Petra Krešimira IV kod broja 16, u Mostaru, u zlatari “Lea”, vlasništvo P. D., uz upotrebu opasnog oruđa drvenom palicom oštećenom P. D. zadao više udaraca po glavi, tsčnije zatiljku, usljed kojih je oštećeni pao na koljena nakon čega ga je Pelto nastavio udarati u predjelu glave, ramena i ruka više puta, nanijevši mu na taj način tjelesne povrede, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Mostar.

Oštećeni je nakon toga uspio pobjeći van radnje, za koje vrijeme je osumnjičenik iz vitrina uzeo dvije table s većim brojem komada zlatnog nakita – prstenja, te pobjegao iz zlatare, gdje je odmah u prolazu bio zadržan od strane prolaznika do dolaska policije.

Osumnjičenik Elvir Pelto povratnik je u vršenju krivičnih djela. Kantonalni sud u Mostaru ocijenio je da je sasvim osnovano i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, kao i okolnosti koje opravdavaju strah da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti krivično djelo, a za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

Kantonalno tužilaštvo HNK-a Mostar, u saradnji sa Kantonalnim MUP-om, nastavlja s preduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu s ciljem utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno navedeno krivično djelo, stoji u saopštenju.

(Fena)