Najjači glas Rija

RIO DE JANEIRO, BRAZIL - FEBRUARY 29: Brazilian singer Anitta during the Bloco da Anitta in downtown Rio, on February 29, 2020 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Wagner Meier/Getty Images)

Odrastajući u faveli, na putu da postane superzvijezda: Brazilska pop pjevačica Anitta muziku svoje domovine želi pronijeti svijetom.

Anitta, neobično zakopčana, ali kao i obično nasmijana. Ona je aktuelno glavni lik i seksualni simbol svoje zemlje, povezana je s puno gole kože i opuštenom izrazom.

Veseliti se sa Anittom. Pjevačica je jedna od umjetnica koja ima i svoje vlastito vozilo na paradi, tokom Karnevala u Riju.

28.godišnja Anitta zapravo se zove Larissa de Macedo Machado i dijete je favela. Danas živi s majkom u luksuznom kompleksu vila u okrugu Barra da Tijuca u Riju.

Ona sama o svom teškom odrastanju kaže: “Kad sam bila siromašna, nikada nisam uspjela ni stići do Copacabane” i dodaje: “Svaka žena treba da se ponaša seksualno onako kako to želi, i ne smije biti osuđivan zbog toga”.

Tokom svojih turneja po svijetu, saznaje kako je teško predstavljati Brazil. Peta najveća država na svijetu, automatski se stavlja na čelo Latinske Amerike.

„Sve što tada čujem je: Sjajno za vas, ovaj uspjeh i za latinsku kulturu. Tada kažem: ha? Latinska kultura je španska. Naše telenovele u Brazilu su različite. Naša muzika je drugačija. Naš urbani ritam, funk, nešto je sasvim drugo”.

To se odnosi i na njenu religiju Candomblé, koja nema nikakve veze s latinskom kulturom. Anitta je odrasla kao katolkinja, ali sada je i Candomblistkinja, sljedbenica afro-brazilske religije, što je njen lični crossover“.

„Postoji ta netrpeljivost i s ponosom mogu reći: Candomblé je moja religija. Dijelovi muzike “Me Gusta” dolaze iz Candombléa, posebno bubnjevi.”

Anitta je vjerovatno sve to: katolička Candomblistkinja, jedna iz favela, u bogatom kvartu Barra, biseksualna aktivistkinja, funkerka u pop svijetu, Brazilka tokom odlasaka u svijet.

Sve je OK. Sve je dozvoljeno. Sve je u toku. Sve je crossover.

(stern)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)