Sunčano i vruće

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme.

Temperature vazduhau 08 sati: Bjelašnica 16 stepeni, Bugojno i Ivan-sedlo 18, Sanski Most i Sarajevo 20, Bihać i Zenica 21, Tuzla 22, Mostar 25, Gradačac 26 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Poslije podne lokalni pljuskovi sa grmljavinom su mogući na sjeveru i sjeveroistoku Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 33 i 39, na jugu zemlje do 41 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je nepovoljna, sa temperaturama zraka koje će biti izrazito visoke.

Planirane aktivnosti trebali bi provoditi tokom jutra, potom redukovati boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, što posebno važi za rizične grupe stanovništva, poput hroničnih bolesnika, starijih i djece.

Vrijednosti UV indeksa će, takođe, biti vrlo visoke, stoga je neophodno posvetiti pažnju zaštiti od sunca.

Vozači, oprez”

—–

BIHAMK

Na duža putovanja krećite u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima

Zbog saobraćajne nesreće, koja se dogodila u mjestu Liješnica, na magistralnom putu M-17 Žepče-Maglaj, na snazi je obustavljanjesaobraćaja.

Na magistralnom putu Vojkovići-Krupac zbog održavanja trke danas  do 18 sati obustavljen je saobraćaj, a vozila saobraćaju alternativnim pravcem.

Na autoputu A-1 zbog radova na mostu na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova, dok se zbog rekonstrukcije silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, saobraća usporeno, jednom trakom.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se u vremenu od 20 do 05 sati saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog aktuelnih radova, sporije se saobraća i na dionicama: Srebrenik-Orašje (Ćehaje), Doboj-Rudanka i Hutovo-Stolac (Cerovica).

Pojačan je promet vozila u oba smjera na graničnim prelazima: Bosanska Gradiška, Gradina i Velika Kladuša. Pojačan promet vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine bilježi se na graničnim prelazima: Doljani, Bijača, Hum, Deleuša i Zupci.

Na ostalim graničnim prelazima povremeno dolazi do pojačanog prometa vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)