Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 16 stepeni, Bugojno 18, Prijedor i Zenica 20, Bihać i Sanski Most 21, Banja Luka, Ivan-sedlo, Sarajevo i Tuzla 22, Doboj 23, Bijeljina 24, Gradačac i Trebinje 25, Mostar i Neum 31 stepen.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano uz malo do umjereno oblačno. U poslijepodnevnim satima, moguć je poneki grmljavinski pljusak u Bosni.

Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 33 i 39 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Slično kao i predhodni dana, period lošijih biometeoroloških prilika se nastavlja.

Visoke temperature i sparno vrijeme, u većem dijelu dana će uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima i meteoropatama.

Opštu sliku dodatno će pogoršati i manjak svježine u noći.

Preporučljivo je maksimalno posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i postupati po preporukama nadležnih službi.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Na autoputu A-1, zbog radova na mostu na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova, dok se zbog rekonstrukcije silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, saobraća usporeno, jednom trakom.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se, u vremenu od 20 do 05 sati, saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća i na dionicama: Srebrenik-Orašje (Ćehaje), Doboj-Rudanka i Hutovo-Stolac (Cerovica).

Pojačan je promet vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima: Hum, Deleuša, Zupci, Doljani, Orašje, Bosanska Gradiška, Gradina, Izačić i Velika Kladuša.

I na ostalim graničnim prelazima povremeno dolazi do pojačanog prometa vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)