Građani o inicijativama za unaprjeđenje pozicije mladih u Mostaru

U sklopu projekta “Local accountability in action: Citizens forums and street art in Mostar”, u Omladinskom kulturnom centru Abrašević održane su tri radne diskusije s građanima na teme mladih, urbanizma i kulture.

Na temu mladih, učesnici su razgovarali i smišljali načine kako doprijeti do institucija koje bi se trebale baviti i unaprjeđivati poziciju mladih u Mostaru, a nakon identifikovanja ključnih problema, i nakon diskusije zajednički su razvili zagovaračke inicijative koje će biti vezane za Komisiju za mlade pri Gradskom vijeću, saopšteno je iz OKC-a Abrašević.

Diskusija o urbanizmu i infrastrukturi unutar naselja aktualizovala je trenutnu problematiku loše komunikacije između Grada Mostara i građana, te su spomenuti konkretni primjeri urbanističkih problema koji su prisutni u gradu. Na kraju diskusije, učesnici su razgovarali na koji način pristupiti problemu nedovoljno dobre komunikacije između građana i administracije, a vezano za infrastrukturne radove koji se izvode u njihovim naseljima.

Na diskusiji o kulturi, učesnici su se podsjetili koje se institucije finansiraju iz budžeta grada, te su govorili o njihovim aktivnostima. Razgovaralo se i o strateškom planu koji je napisan u svrhu kandidature za Evropsku prijestonicu kulture, te kako da se taj dokument iskoristi, kako bi se unaprijedilo stanje na području kulture.

U narednom periodu, građani će raditi na svojim inicijativama u ovim oblastima, te će na taj način pokušati aktivno učestvovati u rješavanju problema koji su bitni za zajednicu u kojoj živimo.

Ove aktivnosti održavaju se u sklopu navedenog projekta, koji je podržan od strane USAID-a, BHRI-a i IOM-a, stoji u saopštenju.

(Fena)