Skupština HNK-a: Srbi od danas konstitutivan narod, službeni jezici bosanski, hrvatski i srpski

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je danas amandmane na Ustav Hercegovačko-neretvanskog kantona kojima se osigurava konstitutivnost srpskog naroda, ravnopravna upotreba jezika i pisama.

Na sjednici je usvojen i amandman kojim se usklađuje naziv bosanski jezik sa Ustavom Federacije BiH.

Amandmani su usvojeni sa 26 glasova, a protiv je bio poslanik Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

Predsjedavajući kantonalne Skupštine Šerif Špago (SDA) naveo je da je Kolegijum Skupštine zajedno sa klubovima naroda u proteklom periodu pokušavao doći do prihvatljivog rješenja.

“To se odnosilo na rješenje koje će obuhvatiti izvršenje presude Ustavnog suda FBiH u dijelu koji se odnosi na konstitutivnost srpskog naroda, ravnopravnu upotrebu jezika i pisama. Naravno, da trebamo nastaviti dalje procedure koje se odnose na izmjene Ustava, ali današnjim usvajanjem ovih šest amandmana riješili smo najvažnija pitanja”, rekao je Špago.

On je naveo da odluka stupa na snagu danom donošenja, a tehničko je pitanje kada će u narednom periodu stručne službe Vlade objaviti to u službenim novinama, najkasnije u narednih 15 do 30 dana.

Zamjenik predsjedavajućeg kantonalne Skupštine Tomislav Martinović (HDZ BiH) izrazio je nadu da će se, kako je naveo, ova dobra poruka iz Mostara i Hercegovine čuti malo dalje, kada je riječ i o izmjenama Izbornog zakona.

“Nadam se da ćemo u tom pravcu biti dosljedni i osigurati predstavnicima konstitutivnih naroda da sami upravljaju svojom političkom sudbinom”, rekao je Martinović.

Poslanik Vesna Saradžić (SDP) podsjetila je da je još 2016. godine Klub Srba u kantonalnoj Skupštini HNK uputio amandmane na Ustav ovog kantona s namjerom da se isprave diskriminatorske odredbe koje ne prepoznaju građane srpske nacionalnosti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

“Nedugo poslije, Klub Bošnjaka je zatražio isto, nakon čega su objedinjeni amandmani, a što je rezultiralo presudom Ustavnog suda FBiH. Rok za implementaciju presude je istekao 2018. godine i mi smo nebrojeno puta pokušavali to staviti na dnevni red, međutim, Vlada nije davala svoje mišljenje”, rekla je Saradžićeva.

Ona je navela da je Vlada djelovala ekspresno i dala svoje mišljenje, tek kada je većina delegata iz Kluba Hrvata zatražila izmjene.

“Pozdravljam i drago mi je, međutim, konstatujem da se ovim ne implementira presuda Ustavnog suda FBiH iz 2018. godine”, rekla je Saradžićeva.

Skupština HNK je, između ostalog ,usvojila i zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a da izda uputstvo domovima zdravlja na području HNK-a da obave evidenciju svih osoba sa Down sindromom na svom području i da svakoj osobi sa Down sindromom pojedinačno uvedu u karton kalendar obaveznih i preporučenih medicinskih kontrola.

(Srna)