Schmidt pozdravlja odluku o konstitutivnosti Srba u HNK-u

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je odluku Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona o izmjenama Ustava kojima je priznata ravnopravnost srpskog naroda, službeni status srpskog jezika i ćiriličnog pisma u ovom kantonu, te priznat bosanski jezik. Skupština HNK konačno je preduzela pozitivne korake u provođenju presude Ustavnog suda Federacije BiH iz 2018. godine.

„Zalažem se za jednakost svih bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Naš zajednički cilj mora biti zadržati mlade, predane i vrijedne ljude iz Bosne i Hercegovine u ovoj zemlji. Ovaj cilj se može postići tako što će se ojačati povjerenje u javne institucije, u kombinaciji s transparentnim ekonomskim, pravnim i političkim sistemom koji je inkluzivan za sve i koji u potpunosti poštuje vladavinu prava.

Stoga je Ustav Hercegovačko-neretvanskog kantona izmijenjen kako bi se priznalo da srpski narod u tom kantonu uživa ravnopravan status u odnosu na druga dva konstitutivna naroda. S tim u vezi, vlasti HNK-a trebale bi nastaviti s takvim pozitivnim koracima i provesti i preostale aspekte presude Ustavnog suda koji još nisu riješeni.

Pored toga, slične amandmane treba da usvoji i Skupština Posavskog kantona, dok Zapadnohercegovački kanton, koji je djelomično usaglasio svoj ustav sa ovom odlukom, taj zadatak treba da ispuni do kraja”, izjavio je visoki predstavnik Christian Schmidt.

(NovaSloboda.ba)