Schmidt: Razgovaraću sa svima, uvjeren sam u konstruktivan dijalog

Novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas se susreo sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem, poručivši nakon sastanka da će se uz pomoć međunarodne zajednice BiH vratiti na međunarodnu agendu. 

“Danas sam prvi put zvanično u Predsjedništvu i to je bio prvi sastanak na mom rasporedu od kako sam preuzeo dužnost visokog predstavnika u BiH. Obavljaću ovu dužnost sa čvrstom odlučnošću da pomognem ljudima ove zemlje, upotrijebiću svu svoju snagu i ne samo svoju nego i snagu međunarodne zajednice i svoj uticaj da to i postignem2, rekao je nakon sastanka Schmidt.

U svom radu kaže da računa na podršku Vijeća za implementaciju mira i tijesnu saradnju sa Evropskom unijom i posebno Sjedinjenim Američkim Državama. 

“U skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ću kao prvog svog partnera u radu vidjeti Predsjedništvo BiH i institucije BiH u skladu sa Ustavnom. Integritet BiH sa dva entiteta mora biti zaštićen i uz pomoć međunarodne zajednice BiH ćemo vratiti na međunarodnu agendu. Svi zajedno ćemo raditi na 14 prioriteta za pridruživanje BiH Evropskoj uniji, a posebno na zaštiti teritorijalnog integriteta države”, kaže Schmidt.

Izrazio je žaljenje što danas sastanku nije prisustvovao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Uvjeren sam da ćemo naći prilike da se sastanemo i zajedno radimo, jer nam je to svima obaveza – da radimo u najboljem interesu ljudi i BiH. Nastaviću razgovarati sa svima i uvjeren sam da ćemo doći do konstruktivnog dijaloga”, rekao je Schmidt.

Podvukao je da nije samo na međunarodnoj zajednici da pokaže napredak koji se očekuje i da se ide naprijed.

“To je na svima. Svi koji su na funkcijama na državnom, entitetskom, kantonalnom i opštinskom nivou trebaju raditi ka tom cilju. Ne može se očekivati da će neko doći izvana i napraviti čudo. Svi moraju sjesti i dobro razmisliti kako oni mogu doprinijeti boljitku i da BiH uđe u EU. Niko u EU ne može shvatiti da neko ne želi sarađivati. EU, nakon teškog iskustva Drugog svjetskog rata, zasnovana je na saradnji, međusobnom razumijevanju i toleranciji. Nisam ovdje samo da bih gledao šta se dešava i čekao, ovde sam da bi bio aktivan i budite uvjereni da ću to i biti”. istakao je Schmidt.

(Fena)