Antifašizam je i borba za spas naših rijeka

Savez antifašista i boraca NOR-a u Bosni i Hercegovini jeste sljedbenik slavnog antifašističkog nasljeđa naroda Bosne i Hercegovine, ali  jeste i organizacija koja svoja programska opredjeljenja zasniva inspirišući se najsvijetlijim primjerima tog naslijeđa, ali prvenstveno promišljajući sadašnjost i budućnost, navodi se u saopštenju SABNOR-a BiH.. 

“Mi nismo ostali zakovani u prošlosti, cijenimo je, obilježavamo i njome se nadahnjujemo, ali mi ne bijemo antifašističke bitke Drugog svjetskog rata. Ta priča je završena.Mi imamo naše bitke i nove ovovremene oblike fašizma.

Sagledavajući društvo u kome živimo, te definišući pojavne oblike fašizma danas, između ostalog, konstatujemo: Antifašizam je razvijanje ekološke svijesti kod građana, Antifašizam je izgradnja društva jednakih mogućnosti za sve, Antifašizam je izgradnja istinskog demokratskog društva, Antifašizam je izgradnja društva koje nudi nadu, Antifašizam je razvijanje ljubavi prema domovini, itd.

Polazeći od ovih konstatacija dolazimo do vrlo jasnog stava da je uništavanje rijeka i drugih vodotokova, koje je sveprisutno, u Bosni i Hercegovini novi, moderni oblik fašizma. Svako onaj koji trajno uništava prirodno naslijeđe svih nas, bez obzira na njegovu poziciju i motive, neprijatelj je ove države i njenih građana. U tim okolnostima imamo pravo na zaštitu. Ako neće država, preko svojih legalnih organa, da nas zaštiti onda mi, građani imamo pravo zaštititi i sebe i državu, ali i našu zajedničku budućnost.

Bosna i Hercegovina je napadnuta iznutra. Naše ustavno pravo, a i građanska obaveza je da stanemo u zaštitu svoje domovine. U vremenu kada obilježavamo 80 godina od ustanka naroda BiH protiv fašizma ugledajmo se na ustanike iz 1941. godine i dignimo svi zajedno glas protiv uništavanja naših rijeka i drugog prirodnog naslijeđa, a zarad bogaćenja pojedinaca. Dizanje glasa protiv ovakvog urušavanja naše budućnosti je naš ustanak protiv novih oblika fašizma. Zato svi zajedno u borbu za spas naših rijeka, koje jesu zalog za bolju budućnost”, stoji u saoptenju SABNOR-a BiH.

(NovaSloboda.ba)