SDP BiH: Tužilaštvo BiH mora reagovati, Dodika treba procesuirati i smijeniti

Socijaldemokratska partija BiH poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da odmah pokrene istragu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zbog počinjenja više krivičnih djela iz članova 145. i 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Dodikovo vrijeđanje i omalovažavanje bosanskohercegovačkih muslimana kao vjerske grupe, i Bošnjaka kao etničke grupe, uz iznošenje gnusnih kvalifikacija o podaničkom mentalitetu i konvertitskoj, dakle prevrtljivoj prirodi, predstavljaju najdirektniji oblik govora mržnje. Javnim osporavanjem prava na korištenje bosanskog jezika koji je ustavna kategorija, Dodik je direktno počinio krivično djelo iz člana 145. stav (1) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, navodi se u reagovanju SDP-a BiH.

Očigledno je da Dodik, dodaju iz ove stranke, svojim ogavnim istupom u kome  bosanskohercegovačke muslimane, koji su upravo zbog svoje vjerske pripadnosti koje se nisu htjeli odreći doživjeli genocid, naziva konvertitima, izdajicama “drevne vjere”, zapravo opravdava ratne zločine počinjene protiv muslimana i Bošnjaka, za koje kaže da “nisu državotvoran narod”, pa ih tako svodi na niža, inferiorna bića, što je osnova svih rasističkih politika od Drugog svjetskog rata do danas. Ovim činom, Dodik je počinio krivično djelo iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Na kraju, zaključuju u SDP-u, jasno je da Dodik ovaj put nastupa kukavički. U strahu od institucija države Bosne i Hercegovine, zbog kojih više javno ne može poricati genocid, takvu politiku kompenzuje intenzivnijim govorom mržnje usmjerene protiv Bošnjaka i muslimana.

Ne čudi nas da Dodik kao istorijski “izvor” za svoje skandalozne tvrdnje uzima srednjoškolsku lektiru, ali nas čudi dosadašnja šutnja institucija na falsifikovanje istorijskih činjenica s ciljem širenja očite mržnje prema jednoj etničkoj, odnosno vjerskoj grupi. Smatramo da Dodika pod hitno treba smijeniti i procesuirati zbog njegovog govora mržnje i širenja netrpeljivosti koje samo može dovesti do nasilja.

“Država Bosna i Hercegovina, koje su Dodiku puna usta, makar i dok je pokušava negirati, mora reagovati i procesuirati ovog svog činovnika koji uporno odbija da vrši svoju dužnost i otvoreno krši zakone svoje države. Bosna i Hercegovina jeste istorijska činjenica i realnost, ma koliko je različiti dodici pokušavali osporiti. Njihov uporan govor o Bosni i Hercegovini i protiv Bosne i Hercegovine, koja opstaje, živi i razvija se, samo je dokaz izdržljivosti naše domovine i snage integrativnog bosanskohercegovačkog nacionalnog identiteta, koji sačinjavaju njeni državotvorni Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Jevreji i svi ostali”, saopšteno je iz SDP-a BiH.

(Fena)