Pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Jutros kiša, pljuskovi i grmljavina su zahvatili područje Krajine, sjevera, jugozapada i dio centralne Bosne. U Hercegovini lokalno slabije padavine.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 14 stepeni, Bihać 18, Banja Luka i Sanski Most 19, Tuzla i Zenica 21. Bijeljina i Doboj 22, Ivan-sedlo i Livno 23, Bugojno, Grude i Trebinje 26, Sarajevo 27, Mostar 28 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini jače naoblačenje usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Izgledno je jače grmljavinsko nevrijeme sa obilnim padavinama, lokalno uz pojavu grada. Glavnina padavina je prije podne i sredinom dana.

Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 25 i 30 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Osvježenje, uz mirniji san, niže temperature i povremene padavine, ugodno će djelovati na većinu ljudi.

Tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

Povremeno su moguće slabije poteškoće, pretežno u vidu nešto lošijeg raspoloženja, glavobolje, dekoncentracije.

Na jugu sunčanije, uz ljepšu opštu sliku većim dijelom dana.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima povremeno dolazi do pojačanog prometa vozila

Kolovoz je jutros mokar u sjeverozapadnim krajevima, dok se u ostatku zemlje saobraća po suhom kolovozu. Zbog očekivanog pojačanog prometa vozila tokom dana savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja.

Na autoputu A-1, zbog radova na mostu na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) zbog čega se u vremenu od 20 do 05 sati saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog aktuelnih radova, sporije se saobraća i na dionicama: Srebrenik-Orašje (Ćehaje), Doboj-Rudanka i Hutovo-Stolac (Cerovica).

Na graničnim prelazima povremeno dolazi do pojačanog prometa vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)