Gradonačelnici Mostara i Prijedora otvorili izložbu mladog banjalučkog slikara

Gradonačelnici Prijedora i Mostara Dalibor Pavlović i Mario Kordić otvorili su u petak naveče u Muzeju manastira Žitomislić kod Mostara izložbu “Vibrantna tišina prostora” mladog banjalučkog slikara Duška Bojanića.

Na izložbi su prikazani Bojanićevi radovi na papiru i platnu, a tematika je mrtva priroda, pejzaži, interijeri i apstrahirani motivi.

Trenutno je mrtva priroda nešto što je u središtu njegove pažnje, a sam umjetnik kaže kako kroz likovnost istražuje prostor koji je okupan tišinom koja nije mrtva nego živa (zato vibrantna), a to se postiglo usuglašenim kolorom i određenim kompozicijskim rješenjima.

“Predmet mog likovnog istraživanja je uspostavljanje imaginativne komunikacije s predmetima koji me okružuju ili prostorom koji osjećam kao svoj”, kazao je Bojanić i dodao da ciklus koji je nastajao u dužem vremenskom periodu i nije sasvim završen.

 Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović podsjetio je kako je muzej otvoren 2018. godine i da ima podršku Grada Mostara.

“Muzej je registrovan kao fondacija koja će se baviti kulturnim događajima, međureligijskom i interkulturalnom suradnjom. Tako da danas imamo otvaranje prve u nizu izložbi, koje će biti organizovane u našem muzeju”, kazao je iguman i najavio dvije sljedeće izložbe, jednu u saradnji s HKD Napredak, a drugu s Muzejom iz Sarajeva.

Ponovio je da je manastir otvoren za saradnju od početka, pa tako i kroz muzej saradnju nastavlja s drugim kulturnim institucijama u zemlji i regiji.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ocijenio je da je manastir Žitomislić lokalitet koji je prepoznatljiv u ovoj regiji i da će se, zajedno sa srpskom zajednicom, potruditi da manastir dobije svoje zasluženo mjesto u turističkoj mapi grada.

“Grad je otvoren za neke nove perspektive, dobru saradnju… Idemo zajedno u nekom finom i dobrom tonu”, kazao je Kordić, naglasivši pri tom kako je kao gradonačelnik presretan zbog postojanja multikulturalnih događaja u gradu.  

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je kako u Prijedoru smatraju da umjetnici ne mogu i ne trebaju biti ograničeni samo na svoj grad, već da za njih granice ne postoje i da su iz tog razloga podržali mladog banjalučkog umjetnika.

Ustvrdio je kako je ovo prilika i da se Mostar i Prijedor povežu i da u narednom periodu uspostave neku bolju saradnju.

“Moramo graditi mostove saradnje koji trebaju biti između svih gradova u BiH, i to ne samo na ovaj način kada je u pitanju turizam, kultura i umjetnost, nego i kroz privredu i druge projekte, kao i sve ono što može povezati dva grada. Podržavamo umjetnost jer zaista mislimo da se ljudi moraju povezivati, kontaktirati i družiti se i to je ključ opstanka svih nas na ovim prostorima “, ocijenio je Pavlović.

Povod za izlaganje izvan Banja Luke mladog umjetnika bio je da se radovi prezentiraju javnosti u široj regiji, da se otvore potencijalne mogućnosti za nove likovne projekte i da se stečeno likovno znanje javnim istupom artikuliše i poveže s promatračima u ovom dijelu Mostara i Hercegovine.

Bojanić se trenutno stilski najviše oslanja na kubistički pravac i jugoslovensko moderno slikarstvo između dva rata.

(Fena)