IGK: Proglasiti logor Omarska zaštićenim spomenikom

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podržava prijedlog prof. dr. Davida Pettigrewa, člana Internacionalnog ekspertnog tima IGK-a, da ratni logor Omarska u Bosni i Hercegovini bude proglašen zaštićenim nacionalnim spomenikom.

“Socijalne, etičke, političke, antropološke, filozofske implikacije genocida u Prijedoru, koga je nauka dokazala, jesu toliko raznovrsne i nepresušne da o njima treba pisati što više novih i novih tekstova i uklapati ih u kontekst realnih zbivanja. Jer, genocid u Prijedoru nije istorijska tema ni tema istorije. Naprotiv, čitava ljudska posebno evropska, i posebno balkanska budućnost mora biti prinuđena da sebe odredi prema zločinu genocida u Prijedoru. A to određenje ljudske i civlilizacijske budućnosti u ime istine i pravde, ne osvete, nemoguće je bez proglašenja logora Omarska, simbola svih patnji, mučenja i ubistava, svih koncentracionih logora smrti u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, zaštićenim nacionalnim, državnim spomenikom”, navodi u saopštenju IGK.

U Institutu su uvjereni da će novi visoki predstavnik u BiH preduzeti konkretne mjere u zaštiti prava žrtava.

Niko nema pravo da žrtvama i svjedocima genocida zabranjuje sjećanje na zločin, pravo na istinu i pravdu. Dok se ne ispoštuje pravedna borba žrtava i svjedoka genocida, nema pomirenja i sretnije zajedničke budućnosti svih građana Prijedora. Ponižavanje žrtava genocida je nastavak genocida, kaže se na kraju saopštenja Instituta iz Kanade.

(Fena)