U Mostaru tri dana akcije masovne imunizacije

U Mostaru je u ponedeljak počela masovna imunizacija građana Hercegovačko-neretvanskog  kantona protiv SARS CoV-2 bez prethodnog naručivanja.

U Domu zdravlja Mostar i Domu zdravlja Stari Grad su od ponedeljka, 9. avgusta, do srijede, 11. avgusta, u vremenu od 8 do 12 i od 16 do 20 sati, dani otvorenih vrata za cijepljenje protiv SARS CoV-2, i to u prostorijama Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača i Centru za kulturu Mostar.

Vršiteljica dužnosti direktora mostarskog Doma zdravlja Kristina Bevanda, dr. med., spec. epidemiolog, ustvrdila je, u razgovoru za Fenu, da su pristigle veće količine vakcine proizvođača AstraZeneca, te su napokon u mogućnosti organizovati jedan ovakav niz dana masovnijeg vakcinisanja.

“Htjeli smo ovom akcijom dati priliku i zaposlenim ljudima da ne izlaze s radnog mjesta i da ne uzimaju dane godišnjeg kako bi se vakcinisali”, rekla je dr. Bevanda, dodajući da se može vakcinisati svaka osoba iz HNK-a, bez obzira na zdravstveno osiguranje ili mjesto prebivališta unutar kantona.

Napomenula je, takođe, da je svaka osoba dužna prije dolaska na vakcinisanje da se posavjetuje sa svojim ljekarom, kako bi on procijenio može li se vakcinisati.

“Apelujem na sve sugrađane da shvatimo svi skupa važnost vakcinisanja i da je to jedini do sada poznat efektivan način zaštite od ozbiljnog oblika oboljenja koronavirusa. Covid i respiratori nisu se događali davno, te moramo misliti ne samo na svoje zdravlje nego i onih s kojima živimo. Iskoristimo mogućnost i u što većem broju se vakcinišimo i postignemo imunitet prema koronavirusu”, poručio je direktor Doma zdravlja Stari grad dr. Edin Kapetanović.

Kako se i očekivalo, zbog visokih temperatura u gradu na Neretvi, odaziv građana je u jutarnjim satima bio značajniji, a građani su zadovoljni što su mogli zaobići cijelu proceduru naručivanja.

Ljekari oba doma zdravlja ističu kako su iskustva pacijenata koji su vakcinisani dokaz kako taj proces prođe lagodno, te kako su nuspojave, ukoliko se jave, najčešće simptomi nalik gripi, te stoga ne vide razloga da građani ne dođu u centre za masovno vakcinisanje i da sa sobom ponesu samo neki identifikacijski dokument.

(Fena)