U Sjevernoj Makedoniji aktivno desetak požara

Na teritoriji Sjeverne Makedonije trenutno je aktivno desetak požara, od kojih su neki stavljeni pod kontrolu.

Na terenu se nastavlja s gašenjem požara u koje su uključeni pripadnici vatrogasnih jedinica i timovi iz Austrije, Bugarske, Slovenije i Rumunije, kao i pripadnici Vojske Sjeverne Makedonije i Ministarstva unutrašnjih poslova, zaposleni u šumarstvu, ali i lokalno stanovništvo, javljaju mediji Sjeverne Makedonije.

Obraćajući se pripadnicima vojske koji su uključeni u gašenje požara u regiji Prilepa, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da niko neće zaboraviti izuzetne napore koje ulažu, dok je ministrica odbrane Radmila Šekerinska naglasila da vojska pruža ključnu podršku u gašenju vatrene stihije.

Premijer Zoran Zaev je, s druge strane, naglasio ulogu lokalnog stanovništva, za koje je rekao da su među najzaslužnijima za gašenje požara.

Pomoćnica načelnika Sektora za operacije i koordinaciju Marija Milkova je izjavila danas, informišući javnost o situaciji s požarima, da je trenutno izbio požar u Rosomanu, u regionu Kavadarci.

Požar u regiji Delčeva, selu Razlovci-Novi Istevnik, kako je ranije saopštio Centar za krizne situacije, stavljen je pod kontrolu, ali još nije u potpunosti ugašen.

Požar u pehčevskom kraju, u selu Budinarci, i dalje je aktivan, a tamo gori visokokvalitetna borova šuma i angažovano je više zaposlenih iz šumarstva, lokalno stanovništvo, kao i međunarodni timova iz Slovenije, Austrije…

Vojska djeluje s 40 vojnika, a u gašenju učestvuje i vojni helikopter, prenosi Tanjug.

(Fena)