Pacifičke ostrvske države bi mogle nestati zbog globalnog zagrijavanja

Globalno zagrijavanje iznad 1,5 stepeni Celzijusa biće katastrofalno za pacifičke ostrvaske zemlje i moglo bi dovesti do gubitka cijelih država država zbog porasta nivoa mora tokom ovog vijeka, upozorili su stručnjaci.

Lideri pacifičkih zemalja, uključujući australijskog premijera Scotta Morrisona i predsjednicu Vlade Novog Zelanda Jacindu Ardern, učestvovali su na video sastanku lidera Foruma pacifičkih ostrva, gdje su zajedno sa stručnjacima u ovoj oblasti razmatrali posljedice klimatskih promjena s kojima se suočavaju, piše Guardian.

Prema novom izvještaju Greenpeacea, ta regija ima jednu od najnižih emisija ugljika u svijetu, 0,23 posto svih globalnih emisija, ali trpi neke od najranijih i najozbiljniji uticaja rastućih globalnih temperatura.

Tamo su već u velikoj mjeri prisutne posljedice klimatskih promjena koje se ogledaju u plimama, katastrofalnim ciklonima, povećanju saliniteta u vodi, što onemogućava uzgoj usjeva, stalnim sušama i ugroženosti ostrva zbog porasta nivoa mora, a očekuje se da će ove krize biti sve učestalije i ozbiljnije kako se planeta bude zagrijavala, prenosi Al Jazeera.

Upozorenja dolaze nakon što je Međuvladin panel za klimatske promjene pri Ujedinjenim nacijama u ponedeljak objavio važan izvještaj o globalnom zagrijavanju, koji je pokazao da je potrebno prepoloviti emisije gasova sa efektom staklene bašte, kako bi se zagrijavanje ograničilo na 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo, što je cilj dogovoren u okviru Pariskog klimatskog sporazuma tek nakon stalnog lobiranja od strane pacifičkih ostrvskih lidera.

U izvještaju, u čijoj izradi je učestvovalo više od 200 autora, razmatrano je pet scenarija, a zaključak je da će već za 10 godina biti premašena temperatura koju su svjetski lideri zacrtali kao cilj.

(Fena)