Sud BiH raspisao međunarodnu potjernicu za Milomirom Savčićem

Sud Bosne i Hercegovine raspisao je danas međunarodnu potjernicu za bivšim komandantom 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu tadašnje Vojske Republike Srpske Milomirom Savčićem, optuženim za genocid u Srebrenici.

On je od juče, nakon ročišta na kome mu je izrečena mjera pritvora, nedostupan Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine.

Proces protiv Savčića u Sudu BiH vodi se od juna 2020. godine, a optužnica, kojom se tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, podignuta je u januaru ove godine.

Iz Suda BiH su obavijestili javnost da su zaprimili službenu zabilješku Sudske policije BiH, u kojoj se navodi da optuženik Milomir Savčić nije pronađen na kućnoj adresi, te da zbog toga nije sproveden do pritvorske jedinice po naredbi Suda, zbog čega su donijeli naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice.

Sud BiH je Savčiću nakon jučerašnjeg ročišta izrekao mjeru pritvora zbog kršenja ranije izrečenih mjera zabrane istupanja u medijima o pitanju njegovog predmeta, odnosno optužnice za genocid u Srebrenici.

(Fena)