Sunčano s temperaturom do 40 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 16 stepeni, Ivan-sedlo 18, Bihać, Bugojno, Grude i Livno 19, Prijedor 20, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 21, Banja Luka, Doboj i Zenica 22, Gradačac 23, Bijeljina 24, Mostar i Trebinje 25 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz malo do umjereno oblačno. U poslijepodnevnimn satima mogući su lokalni pljuskovi sa grmljavinom u centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini vjetar južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 31 i 37, na jugu zemlje i do 40 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Jutarnji sati će biti ugodniji od drugog dijela dana, kada se pod uticajem vrućeg i sparnog vremena, kod hroničnih bolesnika i meteoropata mogu javiti tegobe, poput nervoze, iscrpljenosti i glavobolje.

U poslijepodnevnim satima, ponegdje u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne ugođaj bi povremeno mogli pokvariti kratkotrajni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja i vrućine.

—–

BIHAMK

Na graničnom prelazu Deleuša duga je kolona vozila na izlazu iz naše zemlje

Zbog visokih dnevnih temperatura preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili večernjm satima. Ukoliko se ipak putuje tokom dana, savjetujemo češće pauze.

Na autoputu A-1 zbog radova na mostu na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog radova u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), od 20 do 05 sati, saobraća se jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Srebrenik-Orašje (Ćehaje), Doboj-Rudanka i Hutovo-Stolac (Cerovica), kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnom prelazu Deleuša duga je kolona vozila na izlazu iz naše zemlje. Na ostalim graničnim prelazima Bosne i Hercegovine trenutno se ne čeka duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)