Tužilaštvo BiH: Sud BiH nije izdao naredbu za zadržavanje Milomira Savčića

Povodom više upita vezano za predmet protiv optuženog Milomira Savčića, zbog krivičnog djela genocid  iz člana 171. KZ BiH prilikom izjašnjenja opravdanosti mjera zabrane Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 2. avgusta podnijelo prijedlog Sudu Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora prema optuženom a zbog kršenja mjere zabrane komuniciranja sa printanim i elektronskim medijima koja mu je bila određena rješenjem Suda, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Postupajući tužilac je, kako u prijedlogu tako i na ročištu koje je Sud održao 9. avgustau prisutnosti optuženog Milomira Savčića i njegovog branioca, detaljno obrazložio razloge za određivanje pritvora. Nakon završenog ročišta, Sud je upoznao prisutne stranke da će o odluci  po prijedlogu biti naknadno obaviještene.

„Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kao stranka u postupku, se ne može smatrati odgovornim za to što Sud BiH, nakon održanog ročišta, nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog do donošenja odluke po prijedlogu, te na takav način obezbjedio izvršenje rješenja o određivanju pritvora koje je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo istog dana u 15,30 sati.

S tim u vezi, a za sve dalje informacije treba se obratiti Sudu BiH“, navodi iz Tužilaštva BiH.

(NovaSloboda.ba)