eMTeeM sa predstavom “Game” na festivalu u Kolašinu

Ansambl Mostarskog teatra mladih sutra putuje u Kolašin (Crna Gora), gdje će sa predstavom “Game” nastupiti na međunarodnom festivalu Korifej 7.

eMTeeM nastupa u petak u 20 sati u tamošnjem Domu kulture, u kome se odvija festivalski program.

Predstava “Game” nastala je nakon intenzivnog rada sa migrantima iz Migrantskog centra Salakovac kod Mostara i progovara o sudbinama tih ljudi na autentičnom materijalu dobivenom od njih samih. U predstavi igraju Edina Delalić, Sara Kljajić, Irma Lipovac, Arduana Macić, Ali Kamer Aksoy, Haris Habibija i Haris Pašić, a predstavu je režirao Sead Đulić.

Predstava je nastala u okviru #IMPACTprojecta koji u BiH  implementira #LDAMostar. Nakon održanih radionica Sead Đulić je zapisao: “Bili smo puni elana i došli do zanimljivih riješenja, a istovremeno potresnih svjedočanstava pobjeglih od svojih kuća. Radio sam stotine i stotine radionica, radio sam sa različitim učesnicima radionica, sa žrtvama različitih profila, sa bivšim vojnicima koji su činili ružne stvari, radio sam sa djecom, sa penzionerima, sa izbjeglicama iz naših ratova, ali ovo je bilo nešto potpuno drugo.

A istovremeno sa ovim živim svjedočanstvima čitam i slušam u  brojnim medijima izjave: migrantsko pitanje nije humanitarno, to je prevashodno sigurnosno pitanje; oni okupiraju našu zemlju, treba to pod hitno silom vratiti odakle su došli; sve su to izbjegli ratnici koji se ovde kriju, kriminalci i posljednja ološ; oni mjenjaju etničku sliku Bosne i Hercegovine, okupiraju nas… I tako u nedogled, a ja na radionicama vidim porodice, slušam bolne priče i gledam djecu koja su željna igre”.

Predstava je ovo o njima, ali i svjedočanstvo o nama i našem zaboravu nedavne, vrlo slične, prošlosti.

(NovaSloboda.ba)