Guverner New Yorka Cuomo podnio ostavku zbog optužbi za seksualno uznemiravanje

Guverner New Yorka Andrew Cuomo podnio je ostavku nakon što je državna istraga utvrdila da je seksualno uznemiravao 11 žena, što je rezultiralo sve većim pravnim pritiskom i pozivima demokratskih poslanika i predsjednika Joea Bidena da odstupi s dužnosti.

Cuomo, koji je od 2011. godine bio guverner četvrte najmnogoljudnije američke savezne države, odluku o ostavci objavio je u utorak, nakon što je državna advokatica New Yorka Letitia James ranije ovog mjeseca objavila rezultate petomjesečne istrage.

Istraga, zaključena izvještajem od 168 stranica, utvrdila je da je polno uznemiravao više žena, uključujući sadašnje i bivše vladine djelatnice, te da se osvetio barem jednoj koja ga je za to i tužila sudu.

Istražioci su rekli da je Cuomo prisilio žene neželjenim poljupcima; pipao im grudi ili stražnjicu ili ih na drugi način neprikladno dodirivao; upućivao im insinuirajuće primjedbe o njihovom izgledu i polnom životu; te stvorio radno okruženje “ispunjeno strahom”.

Cuomo, razvedeni otac triju kćerki, negira sve optužbe.

Tvrdi da nije ništa uradio namjerno i ne vjeruje da će sud uvažiti optužbe, prenosi Hina pisanje Reutersa.

“Ja doista povremeno grlim i ljubim ljude, žene i muškarce. To radim cijeli život. Takav sam od kad pamtim. Po mom mišljenju, nikada nisam prešao mjeru”, rekao je objavljujući ostavku.

James nije pokrenula krivični postupak, a lokalni tužioci bi mogli.

Dosadašnjeg guvernera New Yorka zamijenitće njegova zamjenica Kathy Hochul, koja će postati prva žena na toj dužnosti.

Cuomova ostavka drugi je slučaj u 13 godina da guverner New Yorka odlazi usred skandala, nakon što je Eliot Spitzer podnio ostavku 2008. godinezbog povezanosti s prostitucijom.

Podnijevši ostavku. Cuomo je izbjegao opoziv u državnoj skupštini. Njegova ostavka stupiće na snagu za dvije sedmice, prenosi Al Jazeera.

(Fena)