Sunčano i toplo, temperatura do 40 stepeni

Jutros je u našoj zemlji vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 13 stepeni, Sokolac 14, Ivan-sedlo, Srebrenica 15, Bugojno 16, Livno 17; Grude, Sarajevo, Zvornik 18, Bihać, Prijedor, Sanski Most, Zenica 19, Banja Luka, Doboj, Tuzla 20, Bijeljina 21, Gradačac 24, Trebinje 25, Mostar 26 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura 32 do 38, na jugu do 40 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Izrazito visoke temperature, uz stalni priliv toplijeg zraka, hroničnim bolesnicima će praviti probleme velikim dijelom dana.

Neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja, maksimalno redukovati boravak na otvorenom i postupati u skladu sa preporukama savjetodavnih službi.

Moguće su meteopatske reakcije u vidu iscrpljenosti, dekoncentracije, promjene raspoloženja.

Manjak svježine u noći, izraženiji u Hercegovini i na sjeveru zemlje, dodatno će usložnjavati opštu sliku.

—–

BIHAMK

Pojačana frekvencija vozila na graničnim prelazima

Na putevima u Bosni i Hercegovini jutros je pojačana frekvencija vozila, pa apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. Prije polaska na put, provjerite svu potrebnu dokumentaciju za vas i vozilo, te se informišite o stanju na putevima i graničnim prelazima. U najtoplijem dijelu dana, prilikom napuštanja vozila, na vrijeme isključite rashladne uređaje, kako bi se organizam navikao na vanjsku temperaturu. Ukoliko putujete na duže relacijem pravite češće pauze.

Zbog održavanja Međunarodne auto trke na brdskim stazama, danas i sutra u vremenum od 08 do 20 satim obustaviće se saobraćaj na magistralnom putu Cazin-Srbljani-Ostrožac. Za vrijeme obustavljnja, vozila će se usmjeravati na regionalne puteve.

Na autoputu A-1, zbog radova na mostu na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se, u vremenu od 20 do 05 sati, saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Srebrenik-Orašje, Doboj-Rudanka i Stolac-Hutovo.

Na graničnim prelazima Bosanska Gradiška i Bosanski Brod pojačana je frekvencija vozila u oba smjera. Na graničnim prelazima Izačić, Velika Kladuša, Gradina, Orašje, Zupci i Deleuša pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na graničnom prelazu Doljani nema gužve na našoj izlaznoj rampi, ali je kolona vozila u prostoru između dva granična prelaza (na ulazu u HR). Povremeno se duge kolone vozila formiraju na oba granična prelaza kod Neuma (Neum I i Neum II). Na ostalim graničnim prelazima promet vozila je pojačan, ali zadržavanja, za sada, nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)