Sunčano uz malo oblačno

Jutros je u našoj zemlji vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 16 stepeni, Ivan-sedlo 17, Bugojno, Grude, Livno 18, Bihać, Sarajevo 19, Sanski Most, Tuzla, Zenica 20, Gradačac, Mostar 26 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo oblačno.

Vjetar slab do umjeren u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 34 do 40 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike će nepovoljno djelovati na većinu populacije zbog vrlo visokih temperatura i sparine.

Od meteopatskih reakcija moguće su glavobolja, nervoza, malaksalost, dekoncentracija.

Vrijednosti UV indeksa će biti vrlo visoke, stoga je neophodno posvetiti pažnju zaštiti od sunca.

—–

BIHAMK

Pojačan promet vozila na većini graničnih prelaza

Zbog održavanja Međunarodne auto trke na brdskim stazama, danas će u vremenu od 08 do 20 sati biti obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Cazin-Srbljani-Ostrožac. Za vrijeme obustave vozila se usmjeravaju na regionalne puteve.

Zbog održavanja biciklističke trke danas će, u vremenu od 09,45 do 10,30 sati, biti obustavljen saobraćaj na putnom pravcu Kula-Krupac (od raskrsnice Kula do raskrsnice Krupac). Takođe, kratkotrajns obustavljanja saobraćaja u vremenu od 11 do 13 sati moguće su i u ulicama na području Kantona Sarajevo: Put Famosa, Hrasnička cesta, Butmirska cesta, Kasindolska, Džemala Bijedića, Ante Babića, Želimira Vidovića Kelija i na dijelu regionalnog puta za Trebević.

Na autoputu A-1, zbog radova na mostu na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se, u vremenu od 20 do 05 sati, saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća i na dionicama: Srebrenik-Orašje (Ćehaje), Doboj-Rudanka i Hutovo-Stolac (Cerovica).

Pojačan je promet vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima: Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina, Bosanski Brod, Orašje, Doljani, Zupci, Deleuša i Hum.

Na ostalim graničnim prelazima povremeno dolazi do pojačanog prometa vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)