Oblačno s kišom i pljuskovima u poslijepodnevnim satima

Jutros je oblačno na području Krajine. U većem dijelu zemlje je pretežno sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati Bjelašnica 14 stepeni, Bugojno 18, Bihać, Bijeljina, Drvar, Prijedor i Tuzla 20, Gradačac, Ivan-sedlo, Jajce i Sanski Most 21, Banja Luka, Doboj i Grude 22, Livno, Mostar i Zenica 23, Sarajevo 24, Trebinje 25 steoeni.

Danas u Bosni postepeno povećanje oblačnosti tokom dana. U Hercegovini većinom mala do umjereno naoblačenjjže. Lokalni pljuskovi se očekuju od sredine dana prema večernjim satima na zapadu, jugozapadu, centralnim i istočnim područjima Bosne. U Hercegovini poslije podne pljuskovi su najizgledniji na sjeveru, a mogući su i na zapadu i istoku. U jutarnjim satima slaba kiša je moguća na području Krajine.

Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog smjera. U Hercegovini vjetar veći dio dana južnog smjera, a poslije podne mijenja smjer na sjever.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 24 i 30 stepeni, na jugu zemlje do 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Uz kišu i osvježenje usljed nižih temperatura, većina populacije će se osjećati ugodnije.

Pri tome se, kod osjetljivih osoba, pretežno hroničnih bolesnika, mogu očekivati povremeno izraženije tegobe vezane uz njihove bolesti i reakcije na promjenu u vidu glavobolje, nervoze, reumatskih bolova, malaksalosti i slično.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta

U sjeverozapadnim krajevima kolovoz je mjestimično vlažan, dok se u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine za sada saobraća po pretežno suhom kolovozu. S obzirom da meteorolozi za danas najavljuju padavine, savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Na autoputu A-1 zbog radova na mostu na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova, smanjenom brzinom.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog radova u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) od 20 do 05 sati saobraća se jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Srebrenik-Orašje (Ćehaje), Doboj-Rudanka i Hutovo-Stolac (Cerovica), kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Prije polaska na putovanje savjetujemo provjeru potrebne dokumentacije za osobe i vozilo, te provjeru stanja na putevima i graničnim prelazima, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)