Porast broja novozaraženih ugrožava rad SKB-a Mostar

Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar upozoravaju kako je s porastom broja covid-pozitivnih osoba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu došlo i do porast broja hospitalizovanih pacijenata s teškom kliničkom slikom usljed covid infekcije.

Trenutno je na liječenju u “covid bolnici” 29 pacijenata, od kojih je četvoro na invazivnoj strojnoj ventilaciji.

Iz mostarske bolnice podsjećaju kako i dalje nema specifičnog, posebnog lijeka za koronavirus, pa je vakcinisanje, za sada, jedina mjera zaštite od teških komplikacija covid infekcije i smrtnog ishoda.

Takođe, navode kako SKB Mostar trenutno pruža usluge u punom kapacitetu, ali nagli porast broja oboljelih pridonosi otežavajućim okolnostima cjelokupnog rada SKB-a Mostar.

Kako bi se zaustavio ili barem usporio porast broj hospitalizovanih covid pacijenata, iz SKB-a Mostar pozivaju na poštivanje epidemioloških mjera (higijena ruku, nošenje maski, održavanje distance).

Iz te zdravstvene ustanove podsjećaju da je tokom 2020. godine u “covid bolnici” SKB-a Mostar liječeno preko 2.500 pacijenata, a u 2021. godini do avgusta liječeno je više od 4.000 bolesnika najčešće prosječne dobi od 50 do 60 godina, češće muškaraca nego žena.

“Zaposleni SKB Mostar će, kao i do sada, dati svoj maksimum kako bi osigurali najbolje moguće liječenje svim oboljelim pacijentima, a biće nam mnogo lakše ukoliko cjelokupna javnost prihvati preporuke stručnjaka, koji neumorno rade kako bi što bezbolnije i prije okončali pandemiju uzrokovanu koronavirusom”, saopšteno je iz SKB Mostar.

(Fena)