Pretežno oblačno

Jutros je u našoj zemlji oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Ivan-sedlo 10, Sarajevo 14, Bihać, Bugojno, Livno 16, Gradačac, Jajce, Sanski Most 17, Drvar, Grude, Tuzla, Zenica 18, Mostar 23 stepena.

Danas će u našoj zemlji prije podne preovladati pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje naoblačenja u ostatku dana. Dio prijepodneva u Hercegovini sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 20 do 26, na jugu do 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Postepeni prolazak fronte uslovljava relativno nepovoljne biometeorološke prilike u većem dijelu zemlje.

Ipak, uz više svježine biće ugodnije u odnosu na protekli period, obzirom da će temperature biti umjerenije.

Povećano naoblačenje, uz mjestimične slabe padavine, ponajviše će djelovati na lošije raspoloženje.

Moguće su poteškoće kod hroničnih bolesnika i meteoropata.

—–

BIHAMK

Oprez zbog klizavog kolovoza i odrona

Zbog lokalnih padavina upozoravamo na mjestimično mokar i klizav kolovoz, kao i na moguće odrone. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovtima i stanju na putevima.

Na autoputu A-1 zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova, smanjenom brzinom.

Zbog radova u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), od 20 do 05 sati, saobraća se jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Srebrenik-Orašje (Ćehaje), Doboj-Rudanka i Hutovo-Stolac (Cerovica), kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Prije polaska na putovanje, savjetujemo provjeru potrebne dokumentacije za osobe i vozilo, te provjeru stanja na putevima i graničnim prelazima, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)