Stabilna situacija na požarištima oko Mostara i Jablanice, aktivan požar na lokalitetu Derani

Na području opštine Stolac još je aktivan požar na lokaciji Derani. Vatra ne prijeti kućama. Na terenu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo. Sinoć u 23 sata, ugašen je požar na lokalitetu Kvanj-Dolovi. Izgorilo je oko 100 ha trave, niskog i visokog rastinja. 

Jutrošnjim izviđanjem terena na požarištu Komadinovo vrelo-Plasa (Jablanica), nisu uočene požarne tačke. Stanje  terena će se pratiti i narednih dana, kako bi se moglo djelovati u slučaju pojave eventualnih požarnih tačaka, saopšteno je iz Operativnog centra Civilne zaštite HNK-a.

Na planini Čabulji prati se stanje na terenu. U Bućićima, Opinama, Malom polju, Gornoj Jasenici i na Rudniku (Mostar) u toku protekla 24 sata gorila je trava, nisko rastinje i otpad.

U Gabela Polju, Trebižatu, Tasovčićima, Strugama, Dretelju i Gnjilištima (Čapljina) gorio je biljni otpad, trava, nisko rastinje i smeće.

U Služnju (Čitluk) gorila je smreka i vatrogasci su još na terenu.  U Gradnićima, Odacima i Čalićima gorila je trava, nisko rastinje i smeće.

U ulici Trešanica (Konjic) gorio je kontejner sa smećem.

(NovaSloboda.ba)