Deseta godina od kako je umjetnost prisutna na svakom koraku u Mostaru

Međunarodni Street Arts Festival Mostar, koji ovog ljeta obilježava deset godina postojanja, će u predstojećem periodu biti domaćin umjetnicima iz USA, Argentine, Španjolske, Italije, Ekvadora, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

Ova deseta godina festivala je započela aktivnostima još početkom ljeta, pa su tri renomirana umjetnika već dali svoj doprinos festivalu. Pored umjetničkih rezidencija Nikole Korija, NeSpoon i TKV organizovane su i dvije radionice za mlade, kako bi im i na taj način približili umjetničku kulturu, pa je tokom juna održana grafiti radionica koju je vodila STF Crew ekipa iz Sarajeva, a u julu je održana skate park radionica, koju su vodile arhitektice iz ForA udruženja, na kojoj je izrađen idejni projekat skate parka u Mostaru.

Mostar će ulaskom u septembar postati otvorena pozornica fantastičnih umjetničkih intervencija i programa koji grad na Neretvi čine prepoznatljivim mjestom u street art zajednici širom svijeta.

Ovaj umjetnički pokret koji su mladi aktivisti, umjetnici i kulturni radnici pokrenuli 2012. godine, tokom deset godina izrastao je u ambiciozan projekat koji unapređuje urbanu kulturu, savremenu i javnu umjetnost. Ostvarena je najvažnija ambicija, a to je da se živa i progresivna umjetnost „servira“ u život grada.

I ove godine, potvrdiće svoj interdisciplinarni i internacionalni karakter, te ponuditi novu perspektivu doživljaja grada, gdje će biti oslikano dvanaest novih murala i niz manjih grafiterskih intervencija.

Takođe, biće biti upriličeno i prvo performerno izvođenje 3D mapinga Starog mosta, kojim će se festival početi i nastaviti baviti multimedijalnom produkcijom.

Građani i građanke Mostara će pored mogućnosti da gledaju umjetnike na djelu, imati priliku da razgovaraju sa njima i uživaju u performansima i muzičkim događajima.

(NovaSloboda.ba)