Hadžović: Školska godina trebala bi početi 6. septembra u punom kapacitetu

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu školska 2021./2022. godina trebala bi početi 6. septembra i pod normalnim uslovima, odnosno sva djeca bi se trebala naći u školskim klupama, izjavio je u utorak za Fenu ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi HNK-a Rašid Hadžović, napominjući kako je, ipak, Krizni štab taj koji donosi odluke vezano za epidemiološku situaciju.

“Ministarstvo obrazovanja, nauke kulture i sporta se zalaže da školska 2021./2022. godina počne u punom kapacitetu na način da se djeca i nastavnici vrate u školske prostorije, ali je Krizni štab taj koji donosi preporuke i odluke vezano za epidemiološku situaciju i Ministarstvo će te preporuke pratiti kao i do sada”, podvukao je ministar Hadžović.

Po njegovim navodima, trenutno Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite nije donio nikakve epidemiološke mjere i odluke povodom početka nove školske godine.

Ministar Hadžović je podsjetio da se u saradnji s Ministarstvom zdravstva, Zavodom za javno zdravstvo i domovima zdravlja  ljetos uveliko krenulo u imunizaciju prosvjetnih radnika.

“Vakcinisanjem bi nastavnici zaštitili sebe i učenike od novih sojeva koronavirusa, a naravno otvorila bi se i mogućnost da se nastava odvija u učionicama sa satom od 45 minuta uz ostale školske aktivnosti”, objasnio je resorni ministar.

Hadžović je kazao kako se za vakcinisanje prijavilo oko 900 osoba, ali taj broj je, kaže, i veći, jer se dosta radnika vakcinisalo u privatnom aranžmanu.

(Fena)