Optuženi u predmetu “Zijad Mutap i drugi” izjasnili se da nisu krivi

Na Sudu BiH jutros je održano ročište u predmetu “Zijad Mutap i drugi”. Optužnicom su obuhvaćeni Zijad Mutap, Alisa Ramić-Mutap, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović. Svi optuženi izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

“Oba naša klijenta, kao i ostali optužen,i su se izjasnili da nisu krivi. Kako ste mogli i čuti, predmet će već danas u toku dana biti dosuđen Sudećem vijeću, tako da ćemo znati ko će postupati u svojstvu Sudskog vijeća u ovom predmetu. U roku od 30 do 60 dana će biti zakazano ročište za glavni pretres u ovom predmetu” kazala je advokatica Alise Mutap Nina Kisić.

Dalje je kazala da će prvo ročište koje bude održano na početku glavnog pretresa biti ročište za čitanje optužnice, i na tom ročištu će stranke biti u prilici da kažu uvodne riječi.

“U ovom trenutku već mogu reći da će cijeli koncept odbrane optuženih Zijada Mutapa i Alise Ramić biti baziran na dokazima tužilaštva s obzirom da su to upravo dokazi koji pokazuju da oni nisu krivi za ono za šta se terete”, dodala je Kisić.

Kazala je i da ne postoji apsolutno nikakav mogućnost da bi ova optužnica mogla biti dopunjavana ili mijenjana.

Muris Memić, otac stradalog Dženana Memića, kazao je da se istraga nastavlja u ovom procesu.

“Kao što što smo i očekivali, kriminalci će uvijek reći da nisu krivi. Ovo je jedna organizovana kriminalna grupa, koja je spremna počiniti zločin, sakriti ga i na kraju ga negirati. Mi smo uspjeli doći do suda, sudski postupak ide. Ima ogroman broj svjedoka, meni je drago što ću ja biti prvi svjedok koji će svjedočiti”,rekao je Memić, najavljujući da će uskoro biti otvorena istraga za ubistvo.

(Fena)