Otvoren 22. MFF: Srce filma je u Hercegovini

„Brojni su izazovi s kojima smo se suočili tokom protekle dvije godine, ali sam sretan da smo uspjeli i da danas ovdje s vama otvaramo 22. izdanje Mediteran Film Festivala’“, rekao je Tomislav Topić sinoć na Otvorenom kinu u Širokom Brijegu. 

Topić je istakao kako su organizatori mediteranskog festivala ovu godinu složili odličan program od 45 naslova, te da će uz projekcije u dva kina, paralelno ići i s projekcijama putem digitalne platforme na službenoj festivalskoj stranici.  

‘“Prije dvije godine sam na ovoj pozornici plakao, prijatelji su mi rekli da je to bila najbolja reklama za festival“, rekao je u šali festivalski direktor i zahalio se publici i pokroviteljima festivala, bez čije podrške sve ovo ne bi bilo moguće.

Pored filmova, MFF već desetak godina brine i za mlade, te je i ovaj put dio ovog festivala i međunarodna filmska škola kroz koju srednjoškolci iz nekoliko zemalja, uz voditelje i mentore iz SAD-a, rade na izradi kratkog igranog i dokumentarnog filma.  

„Kažu kako je srce filma u Hollywoodu, a nama je srce filma ovde u Hercegovini’“, rekla je rediteljica i medijska edukatorica Lucy Eagleson, koja proteklih desetak godina vodi filmsku školu ovog festivala. Zajedno s kolegom, Tylerom Gundersonom, zahvalila se organizatorima i svima onima koji ih tokom boravka u Hercegovini „prime i prihvate kao svoje“. 

„Mi se zaista tako i osjećamo. Nama je ovdje najvažnija ljubav, i u to smo se uvjerili i proteklih dana na setu, gdje funkcionišemo kao porodica“, rekla je i dodala kako je najvažnije za mlade ljude ovde da imaju prostor za kreativnost kako bi pokazali svoje priče, što im ova škola i pruža. 

Prisutnim se na Otvorenom kinu u središtu Širokog Brijega obratio i Denis Zubac, ispred pokrovitelja HT Eroneta, kuće koja je podrška ovom festivalu više od deset godina.  

„Posebna je čast biti u centru ovog događaja, koji svake godine svojom kvalitetom potvrđuje svoju vrijednost na kulturnoj karti BiH, ali i regije. Znamo kakva je bila prošla godina i s kakvim smo se izazovima nosili, stoga je večeras posebno zadovoljstvo biti ovde i uživati u filmovima uživo“, rekao je Zubac. 

Nakon službenog dijela, festival je otvoren projekcijom nagrađivanog dokumentarca „Lovci na tartufe“, autora Michaela Dwecka i Gregoryja Kershawa. Uz filmove iz konkurencije, prvi dan festivala na programu u kinu Borak u saradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive bosanskohercegovačke kinematografije, prikazano je sedam filmova. Na ovogodišnjem izdanju MFF-a biće, kroz osam festivalskih programa, prikazano 45 filmova.  

22. Mediteran Film Festival, čiji je generalni pokrovitelj HT Eronet, trajaće do subote 28. avgusta u Širokom Brijegu. 

(NovaSloboda.ba)