Pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom u većem dijelu Bosne.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 7 stepeni, Drvar 12, Bihać, Gradačac, Ivan-sedlo, Jajce, Livno, Tuzla 13, Bugojno, Sanski Most, Sarajevo 14, Grude 15, Široki Brijeg, Zenica 16, Mostar 19 stepeni.

Danas će našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima u većini područja. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne je moguća grmljavina.

Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 14 do 20, na jugu zemlje od 21 do 27 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Približavanje fronta sa sjeverozapada uslovljava relativno nepovoljne biometeorološke prilike u većem dijelu zemlje.

Povećano naoblačenje, uz mjestimične padavine, ponajviše će djelovati na lošije raspoloženje.

Moguće su poteškoće kod hroničnih bolesnika i meteoropata.

—–

BIHAMK

Oprez zbog klizavog kolovoza

U zapadnoj i centralnoj Bosni kolovoz je mokar i mjestimično klizav, dok se u ostalim područjima za sada saobraća nesmetano, po suhom kolovozu. Frekvencija vozila je umjerenog inteziteta, ali s obzirom da je kraj radne sedmice u poslijepodnevnim satima očekujemo pojačanu frekvenciju vozila na većini putnih pravaca. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Na autoputu A-1 zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog radova u tunelu Čemerno (Tjentište-Gacko) saobraća se jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

I dalje se u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) tokom dana saobraća bez zastoja, dok se u vremenu od 20 do 5 sati kroz tunel saobraća naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima Srebrenik-Orašje i Stolac-Hutovo.

Na graničnom prelazu Bosanska Gradiška pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima promet vozila povremeno je pojačan, ali su zadržavanja za sada kratkotrajna, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)