Snažne priče i domaći autori za treći festivalski dan

Dokumentarci iz progama „U Fokusu“ odličan su uvod u treći dan Mediteran Film Festivala. Projekcije kreću već od 15 sati u dvorani kina Borak.

„3 logična izlaza“ libanskog reditelja Mahdi Fleifela otvaraju program u konkurenciji. Od 17 sati, na programu su i film italijanskih reditelja Antonia Spana „Amuka – Buđenje kongoanskih farmera“ i Giulia Tonincellia „Glup, naivan i sreta“.

Konkurencija donosi i dokumentarac „Posljednja vrpca iz Bosne“, španskog rediatelja Alberta Sole, te italijanske reditelje Federica Cammarata „Salvo“ i Michelu Pennetta „Moje tijelo“.

Od 23 sata. u programu su i „Obrad“ reditelja Branislava Milatovića iz Crne Gore i „Plima crvenog mjeseca“ Španca Loisa Patina.

MFF Fora donosi dugo očekivani nastavak hita kuće Warner Bros iz 1996. i NBA zvijezde Michaela Jordana, u kome njegov nasljednik LeBron James upada u animirani „Looney Tunes“ film i okuplja crtanu ekipu da odigra košarkašku utakmicu i spasi svog sina. Film „Space Jam: Nova Legenda“ na programu je u 19 i 30 na Otvorenom kinu.

Hrabar i društveno angažirani dokumentarac „Kolektiv“, koga kritika svrstava u Novi talas rumnunske kinematografije, Mediteran Film Festival prikazuje u partnerstvu s mrežom HBO Adria.

Priča reditelja Alexandera Nanaua, o razotkrivanju korpucije unutar zdravstvenog sistema u Rumuniji, predstavlja kritiku i sliku ne baš sjajnog društva i državnog sistema uopšte. Na programu Otvorenog filma, ljubitelji snažnih priča gledaju ga u 21 sat.

Treću večer naglasak je i na Domaćim autorima. Tomislav Bubalo i Zdenko Jurilj donose nam kratki dokumentarac „Zatvoreno“.
Film je snimljen u Hercegovini, a prikazuje vrijeme od prvog do posljednjeg talasa koronavirusa, kada je virus ovu regiju, kao i ostale dijelove svijeta, zatvorio. 

Rađen je u produkciji širokobriješke kuće Kadar, a premijerno će biti prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u programu BH FILM.  

(NovaSloboda.ba)