Širom svijeta – Slike dana

Nevrijeme zatrpalo voz na stanici

Lavina blata i otpada zatrpala je voz na stanicu u austrijskoj opštini Wald im Pinzgau. Snažno olujno nevrijeme uništilo je mnoge kuće i poplavilo ceste i uloice u okolini Salzburga. Nekoliko sela je moralo biti evakuisano, nije bilo nastradalih.

U ruševinama

U primorskom gradu Les Cayes na južnom poluostrvu Haitija, ljudi su zapanjeni haosom. Dvospratni hotel „Petit Pas“ srušen je na jednu stranu poput kartonske kuće. Još uvijek nije sigurno koliko je života odnio strašan potres prošle subote. Do početka sedmice bilo je pronađeno 1.300 tijela. Pomagači su pokušavali brzo spašavati preživjele iz ruševina, ako je to uopšte još bilo moguće u teško dostupnim regijama. Katastrofa je pogodila jednu disfunkcionalnu državu, u kojoj  gotovo polovina, od približno jedanaest miliona stanovnika, živi u krajnjem siromaštvu.

Presušilo jezero

Brodice su usidrene jedna iza druge dok to nivo vode još dopušta – jer ono što sada izgleda kao uski kanal nekada je bilo ponosno akumulaciono jezero Oroville u okrugu Butte u Kaliforniji, koje je doseglo najniži nivo u svojoj istoriji.
U regiji su često bivali sušni periodi, ali posljedice nikada nisu bile ovako ozbiljne: Hidroelektrana je prije dvije sedmice morala prestati sa radom po prvi put, a proizvodnja električne energije obustavljena. Visoke temperature su smanjile dotok vode u jezero već u proljeće.

Količina vode je opala na oko 24 posto kapaciteta.

A sad na slobodu

U početku su malo oklijevali, ali onda su Max, Martin i Sixtyfour dopuzali do slobode Sjevernog mora.
Početkom juna, Peter Lienau i njegov tim pronašli su tri mlade tuljana u blizini Borkuma i Cuxhavena i odvezli ih u stanicu za uzgoj tuljana u Norddeichu. U to vrijeme, životinje su imale samo deset do jedanaest kilograma i bez ljudske pomoći ne bi preživjele. Svaki od njih je težio najmanje 25 kilograma, prije ponovnog odlaska u divljinu. Oni će uskoro dobiti veliko društvo. Lienau i Co. žele pustiti još 114 divljih životinja u divljinu, najvjerovatnije do oktobra.

Kad protutnji uragan

Uragan “Grace” protutnjao iznad omiljenog mjesta za odmor na meksikanskom poluostrvu Yucatan. Na slici u odmaralištu Cancun je izazvao brojne ispade elektrrične mreže.

(stern)

Z.N.

(NovaSloboda.ba)