U Muzeju Žitomislić otvorena izložba “Stećci – svjetska baština UNESCO-a”

Izložba pod nazivom “Stećci – svjetska baština UNESCO-a” otvorena je u petak naveče u Muzeju Žitomislić, u organizaciji HKD-a Napredak Glavna podružnica Mostar i Fondacije Muzeja Žitomislić.

Riječ je o pokretnoj izložbi, na kojoj su predstavljene umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

“Kao što vidite, sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kome je stećak fotografisan te pojedinosti o samom spomeniku”, kazao je podpredsjednik HKD-a Napredak Miroslav Landeka.

Cilj izložbi je, kako je istakao Landeka, približiti građanima BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a potom i šire, kulturnu baštinu i umjetničku vrijednost stećaka.

Izložbom se želi uticati na turističke organizacije da u svoje ponude uvrste obilazak stećaka, dodao je.

Izložba “Stećci – svjetska baština UNESCO-a” svoje putovanje započela je u Mostaru ovog proljeća, nakon toga otišla je u samostan u Fojnici, da bi se ponovno vratila u Hercegovinu u Muzej Žitomislić.

“Stećci su nešto što nam je zaista zajedničko, nešto što je ranohrišćansko i nešto što svjedoči o hrišćanstvu, pa čak i onom prvobitnom hrišćanstvu prije naseljavanja i Srba i Hrvata na ove prostore”, kazao je iguman Danilo.

Po njegovim riječima, ova izložba, kao i neke ranije te buduće izložbe za cilj imaju promociju kulture kao sredstva komunikacije.

“Međureligijska saradnja je nešto čime se izuzetnu dugo i otvoreno bavimo i kao što je bitna ta međureligijska saradnja, bitna je međukulturalna saradnja, a tom saradnjom stvaramo bolje društvo”, poručio je iguman Danilo.

Istoričar i arheolog te direktor Federalnog zavoda za zaštitu spomenika Ante Vujnović kazao je kako se stećci, kao fenomen srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, u BiH pojavljuju u 12. vieku i traju otprilike sve do dolaska Turaka u BiH, negdje od kraja 15. i početka 16. vijeka.

“Za sada je zabilježeno negdje oko 70.000 stećaka na području BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Naravno, to nije konačan broj s obzirom na to da su zadnja prebrojavanja bila 60.tih godina 20. vijeka. Takođe, postoje određene nekrople i stećci, kao pojedinčni spomenici koji su pronađeni, a nisu ubilježeni u arheološke leksikone BiH”, rekao je Vujnović.

Upozorio je kako je izvjesni broj stećaka uništen ili su upotrjebljeni u svrhe u koje se ne bi smjeli upotrjebljavati, te je izrazio nadu da će se u skoroj budućnosti uspjeti uraditi sveobuhvatna analiza broja stećaka na prostoru Federacije, ali i BiH.

Govoreći o motivima na stećcima, Vujnović je rekao kako se raspoznaju svjetovni, religiozni simboli i ostali ornamenti koji se međusobno prepliću i upotpunjuju.

BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija 2009. godine nominovale su stećke kao zajedničko nasljeđe za upis na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Odbor UNESCO-a je prihvatio 15. jula 2016. godine uvrštavanje stećaka na popis zaštićene svjetske baštine. Na popisu se nalazi 30 nekropola, od kojih su 22 u BiH, po tri na području Srbije i Crne Gore, te dvije u Hrvatskoj.

(Fena)